iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Симеон Спиридонов откри самостоятелна изложба в Дрен

Симеон Спиридонов откри самостоятелна изложба в Дрен

Художникът Симеон Спиридонов откри своя самостоятелна изложба живопис в село Дрен. Експозицията съдържа 35 картини, тя е в памет на съпругата на твореца и е по повод 10-тото юбилейно издание на детския фолклорен фестивал „Слънце иде".
 
Официалното представяне на експозицията направи друг не по-малко талантлив и известен дренчанин - скулпторът проф. Емил Попов.
Картините на Симеон Спиридонов бяха разгледани от съпругата на президента Зорка Първанова и останалите официални лица, пристигнали в Дрен за фестивала „Слънце иде". В самата изложбена зала първата дама получи дар - дренски зелник, приготвен от местна майсторка.
 
Майсторът на четката Симеон Спиридонов живее и твори повече от 30 години в Дрен. Той е почетен жител на Радомир и селото. Той е един от големите български илюстратори. Роден е на 20 август 1944 г. в Севлиево. Дипломира се в Художествената академия в Прага и започва работа в областта на илюстрацията и графиката. Негови творби са притежание на галерии и частни колекционери по целия свят - Испания, Гърция, САЩ, Русия, Мексико. От 1991 г. прави и живопис. През 1994 г. е отличен с наградата "Хуан Миро" във Валенсия. Името му е включено в престижната френска класация "100 художници-енциклопедисти на ХХ век".
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.