iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От Перник до Сен Луис с дрибъл

От Перник до Сен Луис с дрибъл

Диана Войнова смайва американците с баскетболни качества
Едно момиче от Перник преследва своята баскетболна мечта в Америка. Диана Войнова играе за отбора на университета Дюкейн в Питсбърг в конференция Атлантик-10. 190-сантиметровият център изкарва на игрището 25-30 минути средно на мач, отчита се с шест борби и шест точки, а по чадъри е номер две през сезона. Обявявана е за най-добра на този пост в американския колежански баскетбол. Тогава играе за тима на Джеферсън колидж. 22-годишната българка е и отлична студентка. Тя е студентка в "Джеферсън Колидж" в Сен Луис по специалността международен бизнес. Тя е сред хилядите български деца и младежи, които учат в САЩ. Необичайното е, че макар и дошла от Европа, тя е една от най-добрите баскетболистки в колежанската лига и печели награди в най-традиционния за американците спорт - баскетбола.
 
- Кога започнахте с баскетбола и как стигнахте до Сен Луис?
- За първи път влязох в залата, когато бях на 9 години. Започнах в Миньор (Перник), където играх до 2002 година. На следващата преминах във Велт (Велико Търново), с който спечелих бронзов медал на националното първенство за девойки. През лятото се преместих с родителите си в Лондон, където играх 3 сезона за Brixton Wildcats и спечелих златен медал в аматьорската дивизия на Англия. През всичките години мечтаех да отида в САЩ. Лятото на 2006 това се случи - озовах се в щата Мисисипи, където завърших последната година от гимназиалното си обучение. С отбора на училището станахме 2-и в региона, а аз бях обявена за нападател на годината и най-полезен играч. По това време получих предложения от различни университети, в които имах възможност да продължа образованието си. Избрах Джеферсън Колидж заради добрата репутация на програмите му и защото не бях убедена, че съм готова да играя на по-високо ниво - нямах опита, който имам сега. За две години в колежа спечелихме 66 мача и загубихме само 4. По-миналия сезон завършихме на 5-о място, а миналия останахме на 6 точки от спечелването на купата на Америка в NJCAA Division I.
 
- Но самата вие получихте награда?
- Бях отличена с All Conference и All Regional Team of the Year, а също и с наградата за отличен успех Academic All American.
 
- Кога трябва да завършите колежа?
- На 16 май. После ще се преместя за 4 години в университет да довърша образованието си. Очаквам да се дипломирам до лятото на 2011 година.
 
- Разкажете за семейството си?
- Родителите ми се казват Наташа и Валентин. Баща ми е бивш баскетболист - играл е за Металург Перник. През 2001 се преместихме да живеем в Лондон, където майка и татко работят и живеят до днес. Много голяма част от успеха си дължа именно на родителите си. Те ме възпитаха да бъда борбена да преследвам мечтите си и никога пред нищо да не се предавам. Щастлива съм, че те ми позволиха да бъда това, което искам и съм им безкрайно благодарна за подкрепата, която ми дават всекидневно. Моят по-голям брат Мартин остана в Перник.
 
- Вие сте учила в математическата гимназия в родния си град - помага ли математиката в спорта?
- Не вярвам, че математиката може да помогне. Баскетболът се базира на постоянни тренировки и много упоритост - 90% от успеха се дължи именно на тези два компонента, а останалите 10% - са талант.
 
- Ако ви поканят да играете за България, ще приемете ли?
- Само да съм здрава, времето ще покаже.
 
- Има ли други чужденки в отбора?
- Една бразилка.
 
- Сигурно не ви е лесно сама?
- Липсат ми семейството, приятелите и родината, но си заслужава трудът.
 
- А през ваканциите какво правите?
- Те са големи, но за съжаление спортистите нямаме много почивки
От започването на подготвителния сезон през юли до Коледа нямаме никакви прекъсвания - тренираме всеки ден. За Коледа имаме от 3 до 5 дни почивка и пак в залата чак до края на сезона, който свършва в средата на март. Последните две години прекарах пролетната си ваканция в Kанзас на националното първенство.

- Откога не сте се връщали в България?
- За последно бях за 5 дни през май 2008 г. Пак тогава отскочих при мама и татко за две седмици.
 
- Имате интересна татуировка на дясното рамо, какво означава?
- Това е символът на Маями Хийт (любимия ми отбор в НБА) и изобразява баскетболна топка с огън.
 
- Какво друго ви интересува освен баскетбол?
- Модата, както може би и всички момичета на моята възраст. Обичам да съм сред приятелите си и да се забавлявам.
 
- Къде се чувствате най-добре - в България, в Англия или в САЩ?
- На този въпрос бих отговорила, без да се замисля, вкъщи си е най-добре, в България.

- Плановете ви - спортни и житейски?
- След като завърша образованието си, се надявам да поиграя професионално, както и да започна работа по специалността си.
 
Блиц
 
- Любим баскетболист?
- Дуейн Уейд (Маями Хийт) и Кандис Паркър (ЛА Спаркс).
- Любима книга?
- "P.S. Обичам те"
- Любим филм?
- "Секс игри" (Cruel Intentions), "Уличен ритъм" (Stomp the Yard); "В ритъма на танца" (Step up); "В ритъма на танца 2 - Улиците" (Step up 2 - the Streets).
- Любима музика?
- R&B
- Любимо животно?
- Куче
- Кого би поканила на вечеря?
- Дуейн Уейд, Кандис Пракър, Стивън Джерард, Барак Обама, Димитър Бербатов, Анджелина Джоли.../Топ спорт
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.