iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съпричастност за Петърчо – снимки от благотоврителен концерт в Перник

Съпричастност за Петърчо – снимки от благотоврителен концерт в Перник

Съпричастност и много любов събра изпълнители и публика в тясната зала на Обединен детски комлекс в Перник за благотоврителен концерт. Проявата беше посветена на събирането на средства за лечението на Петър Димитров, който на 30 юни 2010г. ще стане на 5 години.
 
Детето се роди с множество увреждания и лекарите не даваха надежда, че може да стане пълноценен човек. Диагнозите му и сега звучат стряскащо - хидроцефалия, спина бифида, параплегия, аномалии на отделителната система- неврогенен пикочен мехур и рефлукс пета степен, а впоследствие и хипертония.
 
За 5 години малкият Петър надви много от уврежданията си с помощта на любовта, вярата и упоритостта на своята майка София и нейното семейство, на много добри лекари и лечители, на съпричастността на много дарители и спомоществоватили. Вече се случва даже лекари да се усъмнят в чудото. Не може да е имал такива диагнози и да са преодолени, казвали медици. Краката на детето бяха неподвижни, приличаха на атрофирали крайници. Сега той ги движи и вече пълзи със страхотна скорост. Отделителната му система се нуждаеше от сложни операции и пластика, но катетърът, с който той живееше вече е махнат, а хурургическата намеса може и да се избегне. Петър знае много и разказва приказките и филмите, които гледа.
 
В близките дни на момченцето му предстои поредна скъпоструваща медицинска манипулация. Това е причината младежите от Общински младежки съвет в Перник да подемат инициативата за благотворителен концерт. Организацията и подготовката е изцяло тяхно дело, дошло от сърцата им. Концертът беше толкова искрен и непосредствен и сърдечен, че сълзите в очите на възрастната част от публиката бяха напълно обясними.
 
Водещи бяха Симона - сърцето на организацията и Явор - председател на младежкия съвет. Те дадоха всичко от себе си и с блестящата си изава изненадаха даже тези, които ги познават добре. Танците и скечовете им създадоха настроение на публиката.
 
Концертът започна с импровизация - на сцената излязоха Петърчо и майка му и той без предварителна подготовка каза на микрофона любимото си стихотворение за Възкресението. После се заредиха изпълнителите - малки и млади певци и танцьори, които освен майсторство, показаха в изпълненията си и приятелството и любовта си към Петър. Публиката пък не пести аплодисменти.
 
Събраха се 1 531 лева. Към тях Община Перник прибави още 1 000 лв. Лични средства дариха зам. кметът на Перник Иван Джегалски, който беше на концерта и кметът на Перник Росица Янакиева, която не успя да дойде заради внезапно възникнал семеен проблем. Една от поканените за концерта фирма изпрати дарението си по куриер, но пожела анонимност.
 
Ние знаем, че Пепи не е единственото болно дете, което се нуждае от съпричастности, подкрепа и финансова помощ, но се надяваме с нашия дух и воля скоро да дойде времето, когато държавата ще може да помага на всички, а политиките и обществото ни да станат такива, че страданието да е по-малко, коментираха организаторите на благотворителния концерт от Общински младежки съвет.
 
Тази година пет-годишният Пепи спечели първо място в Годишната класация "Личност и събитие на годината - Перник 2009", обявена от сайта iPernik.com.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.