iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Видовден в Брезник

Видовден в Брезник

Традиционният събор в Брезник на Видовден ще започне на 25 юни (петък) със слово на кмета на общината Христо Миленков. След това ще има концерт на певците Васко Лазаров и Снежана Андреева. Късно вечерта - около 22,15 са предвидени фойерверки.
 
На другия ден празника ще започне с празнична света Литургия в храма „Св. Георги". Между 9 и 12 часа е предвиден футболен турнир за ветерани.
 
От 17.00 часа самодейни състави и индивидуални изпълнители от читалищата в общината ще покажат програма с автентичен фолклор. В 19 .00 часа тя ще продължи с концерт на съставите от читалище „Просвещение 1870".
 
Празникът ще завърши с концерт на певицата Ива Давидова.
 
Още във вторник следобед на търговската улица в града е монтирана първата сергия и на брезничани им замирисало на казанлъшки понички, съобщиха на гражданския сайт на Брезник. Очакват  се и  традиционните атракциони за събора -  гондола, стрелбища и други такива.
 
По традиция търговската улица на града се окупира от стотици сергии, които предлагат всевъзможни стоки на брезничани и гостите им, споделя админа. .
Съборът на Видовден е бил най-големият в Граово. Той се е провеждал от незапомнени времена на 15 /28/ юни на мястото Стари Видовдън, включено в обширната местност Кална бара, землище на с. Бабица, Брезнишко.
 
Това място било маркирано с оброчен паметник. Най-ранни сведения за събора черпим от разказите на стари хора, чиито спомени се отнасят някъде около 50-те години на ХІХ век.
 
Срещу деня на събора жените и девойките от Брезник и селата излизали в ранни зори, за да събират водата, която се задържала при дъжд в чашките, образувани от листата на растението "Вида" /"баба Вида"/
 
Съборът на Видовден продължавал три дни. Първият ден бил за подготовка, за настаняване на сергиите, въртележките и др. Вторият ден бил истинският събор. На третия ден се разотивали всички съборяни, местни и пътуващи търговци вдигали сергиите.
 
С годините спонтанните изяви на съборяните като непосредствени участници в този най-голям за Граовския край празник, си отиват, заменят ги организираните фолклорни програми.
 
От 1977 г. Община Брезник организира Граовски фолклорен събор, като акцента пада върху многочасова програма, изнасяна на специално построена естрада в местността „Бърдото".
 
От 1990 г. е възстановено името на събора „Видовден".
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.