iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Още 86 милиона лева за магистрала "Люлин"

За довършване на автомагистрала "Люлин" са необходими общо 86 100 000 лева от държавния бюджет, съобщи пред Дарик радио шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" Божидар Йотов. В тази сума са включени строителството и надзорът на дейностите.
 
Сумата е доста по-ниска от това, което турската фирма-изпълнител на проекта е поискала за довършване на аутобана. От Агенция „Пътна инфраструктура" са подписали допълнително споразумение към договора с „Мапа-ченгиз", в което се гарантира, че няма да има повторно оскъпяване на АМ „Люлин", обясни Божидар Йотов. Той подчерта, че с турската фирма е договорено да не се допусне оскъпяване. А като гаранция е предвидена и солена глоба - 14 млн. лева неустойки, ако турската страна не завърши съществено автомагистралата „Люлин" до 15 май, когато започва едногодишният период за съобщаване на дефект.
 
Проектът за аутобана е на стойност 185 милиона евро, 111 милиона евро ще получим като безвъзмездна финансова помощ по програма ИСПА, а останала част е държавно съфинансиране. 19-километровата АМ „Люлин" се строи от началото на 2007 г. До момента строителните дейности са на 50%. Изцяло готови обаче са 5 км от пътя. Турският строителен консорциум е гарантирал, че ще се увеличи работата и през следващите шест месеца ще бъде изграден пътят, който ще свързва Околовръстния път с пътен възел Даскалово при Перник.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.