iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


60% от фирмите с просрочени дългове

60% от фирмите с просрочени дългове

Към края на април 2010 г. 60 процента от фирмите в България са имали просрочени задължения, като 20 процента от тези задължения се определят като значителни за компаниите длъжници. Това показва изследване, представено на форум за проблемите на междуфирмената задлъжнялост вчера в София, съобщава Investor.bg.
 
Общата консолидирана междуфирмена задлъжнялост в страната е малко над 100 млрд. лева. Тя се е повишила чувствително след 2007 г., като е най-голяма в Югоизточна България, където обхваща 70% от фирмите.
 
Фирми с по-малък оборот - между 50 и 200 хил. лева годишно, изплащат по-бързо задълженията си от по-големите компании.
 
Най-значителни са междуфирмените задължения в строителния сектор и мебелната индустрия, където 90 процента от компаниите са просрочили изплащането на дълговете си. Следва ги тежката и химическата промишленост със 75%, като при 50 процента от компаниите с просрочия в тези сектори задълженията се определят като значителни.
 
Съществува обратна връзка между показателя за сигурност на икономическата среда и нивата на междуфирмена задлъжнялост, каза един от участниците.
 
Над 80 процента от компаниите в Германия проверяват платежоспособността на своите клиенти и партньори, докато в България това се опитват да правят едва 50 процента от фирмите. Основна пречка за това е липсата на консолидирана и общодостъпна информация за кредитната история на юридическите лица.
 
Времето за възстановяване от кризата след достигане на дъното за България ще е 66 месеца, сравнено с 20 месеца за Франция, 45 месеца за Германия, 60 месеца за Испания и 96 месеца за Гърция. В страната не съществуват единни и общодостъпни регистри с фирми, които не обслужват коректно дълговете си и това създава проблеми на бизнеса и инвеститорите, стана ясно на форума.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.