iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


СДС иска намаляване броя на общините

СДС иска намаляване броя на общините

СДС ще поиска да се намали броят на общините, стана ясно след заседание на ръководството на партията вчера.
 
„В сегашния си вид много от малките кметства нямат достатъчно пари и административен капацитет да се грижат за своите жители", заяви зам.-председателят на партията Румен Христов. Сините са убедени, че в условията на криза това ще е адекватна антикризисна мярка.
 
Реформиране на местното самоуправление може да стане чрез изработването на критерии на база човешки, териториален и икономически ресурс, които да доведат до обособяването на по-малък брой общини, смята Христов. „Не може всеки кмет на малко населено място да ползва екстри като кола, секретарка, лимити за бензин, телефони и т.н., а кметството да съществува формално, без да предоставя услуги на хората", поясни зам.-шефът на сините. Техните изследвания по отношения на ефективност показали, че най-подходяща била околийската система от преди 9.IX.1944 г., когато общините били 110, не както сега 264.
 
Сините очакват дебатът за реформирането на местната власт с управляващите от ГЕРБ да започне заедно с обсъждането на диференцираното им финансиране. Предния ден на среща с премиера Бойко Борисов десните договориха с него общи принципи за преструктурирането на общинската власт. Според тях премиерът бил готов да реализира всяка идея, която би свила разходите за общинската администрация.
 
Преди време бившият областен управител на Перник Иван Димитров поиска закриване на пернишките кметства - Изток, Бела вода, Калкас, Църква, но силният популистки натиск от  страна на неговите съпартийци го накара да забрави за тази идея, която щеше драстично да намали административните разходи на общинската администрация.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.