iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Животът поевтиня с 0,2 на сто за месец

Животът поевтиня с 0,2 на сто за месец

Индексът на цените за май спрямо април 2010 г. е 99,8%. Това означава, че за месеца е налице дефлация от минус 0,2%, отчете националната статистика.
 
Инфлацията от началото на годината (май 2010 г. спрямо декември 2009 г.) е 2,4%, а годишната инфлация спрямо май 2009 г. е 1,9 на сто. Средногодишното поскъпване за периода юни 2009 - май 2010 г. спрямо аналогичния период 12 месеца по-рано е 1,1%. През април беше отчетено поскъпване на живота с 1,1%, като то се дължеше основно на по-високите цени на алкохола и цигарите. Мартенската инфлация беше от 0,2 на сто, а през януари и февруари поскъпването на живота беше с 0,6%.
 
Най-голям принос в отчетената майска дефлация има поевтиняването на храните. Те заемат дял от над 35% в потребителската кошница и през май спрямо април цените им са намалели с 0,9 на сто. По-малко през същия месец сме плащали още за облекло и обувки - с 0,2%, както и за свободното време - с 0,8%. При алкохолните напитки и тютюневите изделия отново се отчита ръст в цените, като за май той е с 0,3 на сто месечно, а при транспортните услуги - с 1,4%.
 
По методиката на европейската статистическа служба Евростат се отчита месечна инфлация от 0 процента. Инфлацията от началотона годината е 2.4%, а годишната инфлация за май 2010 г. спрямо май 2009 г. е 3 на сто.
 
За най-бедните домакинства статистиката отчита месечна дефлация от 0,7 на сто през май и 0,5% инфлация от началото на годината.
 
Цените на хранителните продукти от малката кошница за най-бедните 20% домакинства са се намалили с 1,3%. Услугите и нехранителните стоки са поскъпнали с по 0,1 на сто..
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.