iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лекуват се с череши

Лекуват се с  череши

Черешите са плод,  който  подобрява апетита, укрепва кръвоносните съдове, способства за премахване на токсините от организма.
 
В древността названието им е било "птичи вишни", защото хората са забелязали, че са любими на птиците.
 
Представителите на Изтока са оценили качествата на плода, защото той се усвоява много добре от организма.
 
Черешите са богати на провитамин А, В, С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор.
 
Биологично активните вещества,  които съдържат,  спомага да се нормализира съсирването на кръвта.
 
Тъмночервените сортове съдържат много антоцианини и каротиноиди - флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове. Затова черешите се смятат за добра профилактика на синините и намаляване на кръвното налягане при хипертония и при анемия, тъй като са богати на желязо.
 
Полезни са при артрит, подагра, ревматизъм, защото съдържащата се в тях салицилова киселина притежава обезболяващо действие.
 
Притежаватмного целулоза, която помага при дисбактериоза на червата. Плодът подобрява перисталтиката и е ефективен при запек.
 
Помагат при кашлица - за по-доброто отхрачване, трябва да са сварят на компот (без захар!), който да се пие, докато е горещ.
 
Богати са още на фруктоза, която бавно се разгражда в кръвта и затова е особено "лека" за задстомашната жлеза, полезни много за хората със захарен диабет.
 
Черешите са препоръчват и за хората със сърдечни заболявания, тъй като попълват недостига от калий, необходим за нормалната работа на сърцето.
 
Те активизират също работата на бъбреците и черния дроб, които започват по-ефективно да извеждат токсините.
 
Черешите оказват положително влияние на кожата и помагат при различни кожни заболявания (екзема, псориазис). Маската от череши почиства и свива порите, премахва мъртвите клетки. За мазна кожа са особено подходящи киселите сортове.
 
Сокът от череши също е полезен - при запек и нарушения в храносмилането, при такива проблеми трябва да се пие по половин чаша няколко пъти дневно. При атония на червата и колит пък е добре да се изпива по 1 с.л. 3 пъти дневно.
 
Когато избирате череши, обръщайте внимание на дръжката: тя трябва да бъде зелена. Жълтите дръжки означават, че черешите вече са презрели. /  chudesa.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.