iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ирена Соколова: Няма драма с Белодробната болница в Перник

Ирена Соколова: Няма драма с Белодробната болница в Перник

Няма драма относно съдбата на Белодробната болница в Перник, заяви днес народният представител Ирена Соколова. По повод изготвяната Областна здравна карта и повдигнатите въпроси за бъдещето на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Перник, Ирена Соколова е разговаряла със свои колеги от парламентарната комисия по здравеопазване и лично с министъра на здравеопазването д-р Анна-Мария Борисова. Тя е получила уверенията на министър Борисова, че всяка болница ще бъде преценявана поотделно и няма да се предприемат действия преди изясняване на нуждата и състоянието на здравното заведение.
 
От РЦЗ е поискана предварителна информация за болниците и практиките с данни за брой легла, апаратура, специалисти, материална база и др., по които да се преценят възможностите за устойчивост. Целта е да се направи преглед на данните в самите области и да се прецени какви са параметрите и от какво имат нужда. Тази предварителна информация е само ориентировъчна, е обяснила министър Борисова.
 
В най-близко време здравният министър ще има среща с областните управители, а след това ще посети и всички области , за да види здравните заведения на място и да установи доколко подадената информация е обективна.
 
В момента се изготвят по-подробни критерии за преценка на болниците и предварителните данни са необходими за прецизирането им, е обяснила още министърката.
 
Всяко място е специфично и хората там се нуждаят от специфични здравни грижи, затова ще се подхожда индивидуално, е уверила министър Борисова. Тя е била категорична, че няма да допусне да продължават лъжите и злоупотребите в болниците. Освен това е обяснила, че няма да се поддаде на никакъв натиск, защото за нея постът на министър е морална отговорност и няма нито материални, нито властови измерения.
 
Не съм имала за цел и няма да имам да разбера кой е директор на някоя болница, от кога я ръководи и с кого е близък, е казала още министърката, като е заявила, че стремежът и усилията й са не да запазва или да маха директори, а да се постигне реално, живо, качествено, помагащо на хората здравеопазване.
 
Очаква се посещение на министър Борисова в Перник, което ще уточним допълнително, каза още Ирена Соколова. Тя е имала разговор с колегата си от Коалиция за България Ангел Наденов за солидаризиране на усилията при изработването на оптимална областна здравна карта за Перник.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.