iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Какво се случва с тролеите в Перник?

Какво се случва с тролеите в Перник?

Какво се случва с тролеите в Перник? Този въпрос си задават перничани, които не е ситурно дали ползват услугите на тролейбусния транспорт, но четат сайтове и следят местните медии.
За тези, които се возят на тролей и даже имат карта тъкмо за него е ясно, че макар и със стари коли най-екологичният транспорт още го има. В последно време почти не му падат жертиерите и най-важното за повечето хора - евтин е.
От доклад, направен след поръчана от кмета на общината Росица Янакиева проверка, се разбира, че там ставали страшни неща - далавери, източване, шуробаджанащина и самоуправство от страна на управителя. Констатациите на одиторите бяха огласени от кмета на свикан спешно брифинг. Съобщено беше, че е сезирана прокуратурата. Докладът е предаден в Общинския съвет, който е принципал на дружеството (а не кмета).
Най-страшно се оказа това, че управителят взимал заплата от 1 800 лв. и на всеки 100 лева приход се правели разходи от 181 лева.
За 2009 година дружеството е направило разходи в размер на 4 185 000 лева, а приходите за годината са 2 311 000 лева, е посочила Янакиева.
Много страшно е и това, че в общинската фирма на работа била назначена дъщерята на предишния кмет на Перник Антоанета Георгиева.
Проверката в "Тролейбусен транспорт" е предизвикана от анонимен сигнал, е признала кметицата.
На сесия на Общински съвет - Перник, състояла се на 4 юни 2010г., бяха приети отчети и баланси за приходите и разходите за 2009г. на 14-те фирми със 100% общинска собственост. Още тогава кметът подсказа, че в една от фирмите се извършва вътрешен одит по анонимен сигнал, който разкрива лошо управление на общинска собственост.
На последвалата малко по-късно в същия ден затворена за журналисти среща на председателския съвет на ОбС и други съветници с управителите на дружествата, в присъствието на кмета, са изнесени повече подробности по казуса - за неправомерни разходи и роднински назначения във фирмата.
Части от доклада избирателно бяха публикувани в Интернет, но не на електронната страница на общината, а като жълти новини. Ако перничани трябва да научат какво се случва в дружеството, то вместо снимики на журналисти под информацията на общинския сайт може би по-добре щеше да бъде да се покажат резултатите от проверката и да се очаква преценката на прокуратурата дали има извършени престъпления.
Каквото има да казва управителят, той го заяви на общинската сесия и очакваше въпроси. И ако фактите в одитния доклад ще трябва да се доказват, то финансовият отчет на дружеството е официален документ. По-долу публикуваме обяснителните бележки към този отчет.
Покрай информацията за проверката в „Тролейбусен транспорт" ЕООД в публичното пространство се появиха доста коментари. Хората се питат защо се отправят обвинения към управителя едва сега, когато дружеството се изправя на крака и подобрява предлаганата услуга, а не по-рано и защо се забравя, че само преди около година фирмата беше пред фалит.Дали пък това не е партийно поръчение на кмета?
Перничани си задават въпроса дали това е единствената общинска фирма, в която се вършат далавери.
Интересно е  и за какво получават заплата т. нар. контрольори в общинските фирми, утвърдени и назначени с решения на Общинския съвет, но в някои от дружествата даже не ги познават.
Темата за конфликт на интереси пък изобщо не си заслужава да се повдига. Публична тайна е например, че в града няма строителен проект на друга фирма освен тази на съпругата на зам. кмет на общината и близки до нея архитекти.
Задълженията на „Комуналстрой" също са големи - 1,283 млн. лв., а приходите от 1,071 млн. лв. са главно от договори с община Перник и кметство „Изток", значи за едни има, а за други - не.
Чуха се даже коментари, че управителят е направил голяма грешка като не е събщил, че дъщерята на Антоанета Георгиева работи при него. Само за това щяхме да си купуваме билети, без да се возим, коментираха хората.
Има виждане на Общинския съвет и на кмета до края на годината във всички фирми да се направи втрешен одит. Предлага се и да се наемат външни експерти, които да изготвят компетентно мнение и програма за бъдещето на всяко едно от дружествата въз основа на одитните доклади. Тогава защо са управителите и контрольрите, или експертите вече са известни?
Отчет за дейността на „Тролейбусен транспорт" ЕООД -тр. Перник
 
Основна дейност на дружеството е сухопътен превоз на хора.
 
Дружеството се представлява и управлява от Тодор Йорданов Тодоров, назначен от месец август 2008г. с решение на Общинския съвет.
 
През отчетната 2009г. в дружеството работят 104 лица по трудови и служебни правоотношения.
 
За отчетната 2009г. дружеството приключи финансовата година на загуба.
 
Счетоводната загуба е в размер на 1873 хил. лв.
 
От анализа на текущите разходи за 2009г. спрямо 2008г. се наблюдава увеличение на разходите по всички пера.
 
 
Увеичението на разходите за материали е свързано с:
 
 
1. Ремонт и подмяна на кабелно-контактната мрежа по цялата дължина на трасето, нещо което не беше правено откакто предприятието е създадено.
 
2. Ремонт и рециклиране на всички налични тролейбуси (25бр.) с цел покриване на възложените линии.
- Увеличението на разходите за външни услуги е свързано с извършването на ремонтни работи по течащите покриви на всички сгради, собственост на дружеството. Същите са извършени по необходимост заради опасността за живота и здравето на работниците и служителите. Сградите не са били ремонтирани от създаването на предприятието.
- Разходите за амортизации са увеличени спрямо 2008г. със 191 хил. лв. Това се дължи на извършената преоценка на активите на дружеството. Преоценката е към пазарни цени, за да послужи за обезпечение на запора, наложен от НАП и осигурил на дружеството възможност да функционира до днес.
 
- Увеличен е разхода за работна заплата в дружеството - средната брутна заплата е 514 лв., като в нея се съдържаа среден разход за клас от 55 лв.
 
- Респективно нарастват и разходите за осигуровки.
 
- Нарастват разходите за други услуги, което се дължи на отчетени разходи за намаление на преоценъчен резерв, вследствие на извършената преоценка на активите.
Разходи, които са отразени през 2009г., но касаят минали периоди:
А) 608 хил. лв. доначислен разход за електроенергия по споразумение с ЧЕЗ
Б) 32 хил. лв. доначислен разход за такси и разноски по споразумение с ЧЕЗ.
В) 471 хил. лв. начислени лихви по ревизионни актове на НАП към 12. 2008г.
Г) 11 хил. лв. неустойки по споразумение с ЧЕЗ.
Д) 621 хил. лв. отчетна стойност на продадената земя чрез ЧСИ.
Е) 713 хил. лв. отчетна стойност на продадените ДМА по споразумение с ЧЕЗ.
Ж) 62 хил. лв. съдебни разходи по трудови правоотношения.
Всичко разходи за минали периоди в размер на 2518 хил. лв.
 
От анализа на текущите приходи за 2009г. спрямо 2008г. се наблюдава следното:
 
- Увеличение на приходите от основната дейност спрямо 2008г. с 144 хил. лв. вследствие на направените разходи за ремонт на кабелно-контактната мрежа и отремонтираните тролеи. Вследствие на извършените разходи през 2009г. ще се повишат приходите, без да се налагат сериозни разходи в следващите 3 години.
 
- Намаляване на получените субсидии спрямо 2008г.
- Увеличение на другите приходи спрямо 2008г. като пример фактурираната сума на Община Перник за компенсиране на дружеството за извършени ремонтни дейности на ул. „Ю. Гагарин" и затрудняване на дейността на дружеството.
 
- Извънредните приходи са вследствие на изплатени обезщетения от застрахователни дружества.
 
Приходи, които са отразени през 2009г., но касаят минали периоди:
 
А)652 хил. лв. - приход от продажба на земи от ЧСИ.
 
Б) 713 хил. лв. - приход от продажба на активи по споразумение с ЧЕЗ.

Всичко приходи касаещи минали периоди в размер на 1365 хил. лв.
Загубата на дружеството от оперативна дейност е в размер на 720 хил. лв. (946 хил лв. - 1666 хил.лв.)
 
Загубата в следствие на операции от минали периоди и в размер на 1153 хил. лв. (1365 хил. лв. - 2518 хил. лв.)
 
Счетоводна загуба общо 1873 хил. лв.
Като обобщение за изтеклата 2009г. може да се посочи следното:
 
1. От получените приходи за текуща дейност в размер на 946 хил. лв. само средствата за заплати, осигуровки и месечните плащания към ЧЕЗ дружеството е на загуба в размер на 267 хил. лв.
 
2. Допълнителни разходи за амортизация в размер на 191 хил.лв. и загубата по т. 1 формират загуба на дружеството в общ размер на 458 хил. лв.
 
Положителен факт от изтеклата 2009г. е че в близките години няма да се налагат сериозни разходи за поддръжка на кабелно-контактната мрежа., тролеите, както и на сградите.

Водят се преговори със синдикатите за възможни съкращения на персонала с цел оптимизация. Трябва да се отчита факта, че за част от позициите в дружеството се налага назначаване на персонал, но предвид за ложените цели за стабилизация и изваждане на дружеството на печалба, ще се наложат и съкращения.

Тенденцията на увеличаване на приходите, които се очакват през 2010г. са да са значително повече от изтеклата 2009г. ще спомогнат на дружеството да се стабилизира и да излезе на печалба за първи път от доста години.
29.04.2010г. Тодор Тодоров
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.