iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Силата на мъжа се разпознава по гласа

Милко Кавалджиев

Гласът на мъжа издава неговата физическа сила. Жените както и мъжете могат да определят доколко е силен физически даден мъж по гласа му. Същото обаче не важи за жените. До тези изводи са стигнали американски изследователи от Калифорнийския университет - Санта Барбара, съобщиха германските издания "Ди Велт" и "Шпигел", цитирани от БТА.
 
Учените измерили обиколката на гърдите и бицепсите, височината, теглото и силата при ръкостискане на студенти от различни страни. Освен това всеки трябвало да каже едно и също изречение, но на майчиния си език. Участниците в изследването безпогрешно определили физическата сила на говорещия, независимо от езика и културата му, казва ръководителят на проучването Арон Сел.
 
По-плътният глас не означава непременно, че притежателят му е силен, допълва той. Според изследователите обяснението на резултатите, до които стигнали, има еволюционна основа. За предците на човека разпознаването на физическата сила на другия и предвиждането на евентуалната опасност, която той представлява, по гласа било от жизненоважно значение за оцеляването им.
 
Мъжете са по-често склонни към насилие от жените. Ето защо у човека се е развила способността да разпознава физическата мъжка сила по гласа, смятат изследователите. БТА
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.