iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дават на съд подпалвачите на стърнища

Предстои поредната жътвена кампания в Пернишка област. По този повод службите за Пожарна безопасност и спасяване припомнят, че една от основните причини за възникване на пожар по време на жътвената кампания е безотговорното палене на стърнищата. След прибирането на зърното оставащите тонове слама по нивите се запалват, предимно в тъмната част на денонощието и това става причина за трудно овладяеми пожари.
 
Това е абсолютно забранено и виновните лица носят административно-наказателна отговорност, като глобите варират от 200 до 2 000 лв. При данни за престъпление, се образува досъдебно производство, предупреждава регионалният говорител на МВР в Перник Венцислав Алексов. .
 
За да бъдат гарантирани прибирането и съхранението на реколтата, е необходимо да се извърши добра организация по пожарообезопасяването и да бъдат изпълнени в пълен обем задълженията, залегнали в Наредба І-153/23.07.1999г. за опазване на земеделските обекти, зърнените храни и фуражите от пожари.
 
За недопускане на запалвания и пожари службите за Пожарна безопасност и спасяване извършват инструктажи на всички, имащи пряко или косвено отношение към жътвената кампания. Всеки пропуск, подценяване или неизпълнение на конкретните изисквания води до нежелателни и дори необратими последствия - опожаряване на почти едногодишния труд на земеделските стопани.
 
Най-характерните проблеми, които съпътстват прибирането на реколтата през последните години е недоброто пожарообезопасяване на техниката. Допуска се до участие в прибирането на реколтата морално остаряла и технически неизправна селскостопанска техника. Влизането в житните масиви трябва да бъде съпроводено от щателна проверка, включваща както оборудване с подръчни противопожарни уреди за първоначално пожарогасене, така и проверка на всички възли и агрегати: електрически вериги, тръбопроводи на горивната и хидравличната система, резервоари за гориво, акумулаторни батерии и устройства за контрол и сигнализация за тяхната изправност от служителите на контролно техническата инспекция.
 
Загубите от пожари в житните масиви до голяма степен се дължат и на това, че не се изпълняват мероприятията способстващи своевременното ограничаване и ликвидиране на възникнал пожар, а именно парцелиране, прожънване и заораване на масивите преди започване и по време на жътвата, както и осигуряване на дежурен трактор за извършване на заораване при необходимост.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.