iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сурва влиза в световната културна съкровищница

Новини за Перник от iPernik

Уникалният ни обичай Сурва се запъти към световното културно наследство.

Започва процедура по включването на пернишкия фестивал в съкровищницата на ЮНЕСКО. Досега само Бистришките баби и нестинарите са успели да намерят място в нея.

Традицията и обичаите на нашите предци са живи и заслужават да заемат законното си място в съкровищницата на световното нематериално културно наследство, категорична е Таня Бакалова, председател на Центъра на ЮНЕСКО „Толерантност, култура и традиции”. Намерението на Центъра е да започне постъпки по представяне на фестивала в световната организация, за да получи пълноправно членство в семейството на самобитните култури и традиции. Това стана ясно днес на провелия се научен форум „Фестивал и туризъм” . На него присъстваха зам. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, ръководството на Българската асоциация на туристическите агенции и председателят на ФЕКГ Хенри Ван дер Кроон.

През 2003 г. ЮНЕСКО прие специална конвенция за опазване на нематериалното културно наслество. Су,рвакарските танци и ликове имат своя шанс да бъдат третите представители на страната ни. Общината ще направи всичко необходимо и ще работи за реализирането на това предизвикателство, обяви кметът Росица Янакиева.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.