iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нов завод край Перник или край Витоша?

Някакъв завод - истински с пушеци

Не завод, а истинска мега електроцентрала ще се строи в землището на пернишкия квартал Църква. Точното място на производствените мощности, според Инвестиционното намерение е на 200 метра от село Рударци и в непосредствена близост до пътя към баровския квартал на село Кладница – Делта хил.

Явно се оформя нова промишлена зона – за два месеца между селата Драгичево и Рударци бе построен светкавично нов цех, чието производство изглежда ще е чисто – няма комини поне.

Какво  разбрахме за новата електроцентрала?

Инвестиционното намерение е на испански инвеститор - фирма ВАЛ БИОМАС ЕООД с управител Хосе Мендес наскоро закупил имоти край село Рударци. Оказва се, че това са имоти придобити чрез заменки преди години. След като Правителството на Борисов спря заменките, явно това е мъдър ход да се продаде земята и да се отърве от нея.

Какво ще се изгражда? Електроцентрала Биомаса с електрическа мощност 5MW в месността Подничаревец. До тук всичко е много добре, вероятно с тази централа ще може да се захрани с електричество цяла Църква. За една електроцентрала обаче е необходимо да има големи количества вода, за охлаждане на турбините. Вероятно промишлената зона на Перник е доста по-подходяща за електроцентрала, а не земи непосредствено близо до Витоша.

Оказва се, че инвеститора има наистина сериозни намерения. В началото на септември закупува терените, а в навечерието на предизборната кампания около 20- ти септември Община Перник разрешава да се разработи проект за изменение на ПУП.

Какво се случва впоследствие? Преди около месец в кметство Църква попада документацията съпътстваща инвестиционното намерение. Свиква се общоселско събрание, на което жители официално се противопоставят на изграждането. Срещу какво се противопоставят? Пазят си водата!

Според информацията електроцентралата ще изисква огромни ресурси вода, а както знаем добре тя едва стига за питейни нужди та камо ли за промишлени цели. Кметстовото е входирало жалби срещу това намерение, а е получило и възражение от месни бизнесмени срещу Инвестиционния проект.

Кои ще са засегнати и по какъв начин? Църковци и Драгичевци – Долно Драгичево се захранват от „Витошкия водопровод“, а вероятно той ще бъде използван за запълване на задължителните водоеми покрай производството. Преди години са правени сондажи, показващи че не са значителни водните ресурси.

Рударци – същата болка – водата! В допълнение ще си имат един екологичен завод, какъвто например е завод Стомана – филтрите, на който или са повредени или не се включват, а и е доста шумен(попитайте жителите на Църква!)! Земята в Църква падна до соц. нивата от 4лв/м2.

Рударчани, кладничани и баровците в Делта хил – както и жителите им, си спомнят че изкупуването на земята за Делта хил започнала от 4 лева на м2 и впоследствие достигна до 70EUR/m2. Ако до баровското селище се стига чрез минаване покрай заводи и цехове, колкото и екологични и тихи да са едва ли някой би го предпочел за отмора и живот.

И още един интересен факт: Кметовете на всички населени места по-горе са били също информирани за това инвестиционно намерение и ще очакваме и техните становища. Какви са мерките предприети от тях в тази насока или намеренията им за това.

Във връзка с Инвестиционното намерение кметство Църква е уведомило жителите на населеното място с обява.

Искаме да обърнем обаче внимание и на факта, че такава нова промишлена зона е в непосредствена близост до Природен парк Витоша и НАТУРА 2000, непосредствено е и язовир Студена. В близост е и месността Види бог с новия кръст (два пъти се крадат предишните).

Ще поискаме подробно описание на инвестиционния проект и ще Ви информираме. Можете да споделите мнението си в коментари или на редакционната поща!

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.