iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Въглища-Перник обогатява кюмюр с уникална безвредна технология

Новини за Перник от iPernik

Пернишката фирма „Въглища-Перник” пусна в експлоатация уникална безвредна инсталация за обогатяване на въглища. Новата технологична линия е произведена в Украйна, а елекрониката е английска. Стойността на съоръжението е над 3 млн. евро и се въвежда поетапно. Обогатяването на кюмюра става по безопасни за природата способи, без да се използва химия.

С помощта на новата технология въглищата се пречистват от глинестите примеси и така калоричността им се повишава до над 5 000 килокалории на килограм. Никъде другаде в България не работи подобно съоръжение, твърди управителят на фирмата доц. Георги Стоянчев., който е умът на нововъведението. Изпълнителният екип се ръководи от инж. Б. Костакиев. Бутилката с шампанско на корпуса на технологичната линия вчера разби гръцкият партньор на фирмата Апостол Трендафилидис.

Фирма „Въглища-Перник” стопанисва първия частен подземен рудник в квартал Бела вода (бившия рудник „Толбухин”) от 2002г. с концесия за добив на въглища за срок от 30 години. След известен период на сериозна криза предприятието вече се съвзема. В момента се добиват около 15 хиляди тона въглища на месец. Количеството е доста под нивото на търсенето, което има  към фирмата. Продукцията успешно се изнася за Гърция, Македония, Сърбия и Косово. Във фирмата работят 180 човека. Със съпътстващия персонал на фирми, наети като подизпълнители, численият състав възлиза на 400 човека. Непрекъснато се наемат и нови работници. Интерес проявяват и млади хора. Заплатата, която получават е доста по-висока от нормативната  за бранша.

С досега ползваните технологии ръдникът е можело да се експлоатира още около 5 години. С въвеждането на модерните способи на производство кюмюр ще се копае през целия период на концесията . Ще има и за след това, убеден е доц. Стоянчев.

Гърците имат специален интерес към въглищата от Бела вода. Те се използват в Топлоцентралите в района на град Козани. „Пернишките въглища увеличават с 25%  мощността на един блок от ТЕЦ-овете при нас”, сподели Апостол Трендафилидис. Той е инженер енергетик и прокарва пътя на пернишките въглища в Гърция. Първият камион е тръгнал към южната съседка точно преди 2 години – на 10 ноември 2008г.

Когато в гръцките централи добавят само 5% от пернишките въглища към общото количество гориво, вредните емисии, отделяни във въздуха, ставали до 5 пъти, а с 40-50% намаляват изхвърляните твърди частици. По думите на доц. Стоянчев 70т. на час по-малко  са влаганите въглища в гръцките централи, когато добавят към тях като обогатител пернишки кюмюр.

Като перничани собствениците на фирмата са готови да си сътрудничат за чиста и по-ефективна технология и с пернишкия ТЕЦ. / Градски вестник

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.