iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Слънчогледът остава на полето

Новини за Перник от iPernik

Заради лошото време слънчогледът по нивите в пернишко остава на полето.  Повече от седмица комбайните не са работили, а агротхническите срокове изтичат. Ако времето остане влажно има опасност от дъждовете слънчогледът да мухляса и продукцията да се похаби, алармират агроекспертите.

 

По информация от Областната земеделска служба, до момената е ожънат едва половината от слънчогледа. В складовете са прибрани 2З29 тона, като средният добив е 1З2 кг/дка. Маслодайната култура е засята върху З2 656 дка.

 

Миналата година заради лошото време и късната сеитба, собственикът на 500- декаров земеделски имот до шосето за Брезник сколаса едва в края на зимата да си прибере изоставената реколта. Необичайната гледка на комбайна в заснежената нива се превърна в истинска атракция. Част от преминаващите по пътя шофьори дори отбиха колите си, за да се убедят, че не халюцинират. Експерти предположиха, че става дума за т.н. "зелено торене". От общинската земеделска служба в Брезник обаче тогава потвърдиха, че се жъне. Реколтата се прибирала, най- вероятно за да се използва измръзналия слъноглед като фураж, казаха агрономите. / radioblg.bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.