iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Свалят ограниченията пред "синя зона

Новини за Перник от iPernik

Внесено вече в парламента предложение за промени в Закона за движение по пътищата предвижда да се свалят ограниченията пред "синята зона". Група депутати от ГЕРБ предлагат платеното паркиране на коли в "синя зона" да не бъде ограничавано по време, както е сега, и пари могат да се събират дори за 1 минута.

 

Идеята е да отпадне ограничението за ползване на "синя зона", което според сегашния закон е за не по-малко от 30 минути и за не повече от 3 часа. Това ще даде възможност на общините да обособят повече от една зона за платено паркиране в един град и тези зони ще се различават по своите граници и обхват, по размер на цени и по максимално допустимо време за престой, обясняват депутатите.

 

Ако новият вариант на закона бъде приет от парламента, ще бъдат напълно узаконени фирменият служебен абонамент и таксите, които се събират от собственици на коли, живеещи в "синята зона". В момента те действат полулегално. Върховният административен съд миналата година например отмени винетките за паркиране на хората, които имат постоянен адрес в центъра на София, на основание на ограничението, което сега се маха.

 

Предложението на ГЕРБ на практика обезсмисля целта, с която преди 8 години бяха въведени платените зони в по-големите градове - да се стимулират шофьорите да не паркират в центъра, а да използват свободните места само по работа и за кратко.

 

В проекта е записано, че вместо "кратковременно" платеното паркиране вече ще се дели на "възмездно" и "безвъзмездно". Така според ГЕРБ ще се създаде по-стабилна законова основа за преференциален режим за хората с увреждания. В момента те могат да паркират безплатно на специално обозначени места, като сложат стикера си за инвалидност на таблото на колата.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.