iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пресушават подземния Перник по немски опит

Новини за Перник от iPernik

С проект ще готвят експерти да пресушават подземния Перник. За справяне с последиците от  въгледобива   Община Перник влиза в сдружение с немския град Витен от областта Рур, където вече имат опит в тази насока.  

Сдружението се прави по смисъла на Глава VІІІ от ЗМСМА и е необходимо, за да може Общината да кандидатства с проект по Оперативна програма „Административен капацитет”, заедно с немския град. Между Перник и Витен ще бъде подписано споразумение за общинско сътрудничество.

Пълните с вода минни изработки под Перник са сериозен проблем, който ще тревожи и бъдещите градски управи, заяви кметът на Перник Росица Янакиева, аргументирайки внесеното в Общинския съвет предложение за решение.  Съветниците дадоха своето съгласие за споразумението за сътрудничество, а така също и за кандидатстване с проект. 

След ликвидацията на подземния въгледобив в Перник са останали много празни галерии, които са под града. Те  се пълнят с вода и тя избива в дворовете и по  мазетата на жилищни и обществени сгради, даже по високите части на кв. „Клепало”. Ако това продължи, сградите са застрашени от срутване.

Перник и немския град Витен имат сходни проблеми от този характер. Общият проект е по Приоритетна ос ІІ „Управление на човешките ресурси”. С него се цели подготовката на специалисти за справяне с проблема на Перник.

Самото запълване на рудничните изработки ще струва много милиони, ако не се стигне до милиард, каза кметът.

Проблемът е поставян пред еко министерството, но оттам само вдигали рамене. Подобни проекти не са предвидени за финансиране в този планов период, затова Янакиева настоява да се предвидят за следващия. За подземните язовири под Перник се говори отдавна.

Преди време казанлъшка фирма, специализирана в подобни дейности, обезопаси бетонното скривалище при болницата в Перник.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.