iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предаването Вяра и общество по БНТ подкрепи акцията за спасяването на Трънския манастир

Новини за Перник от iPernik

В юбилейния си брой 200, който се излъчи миналата събота предаването „Вяра и общество” по БНТ подкрепи акцията за спасяването на Трънския манастир „Св. архангел Михаил”.

Юбилейният брой започна с разказ за личността на преподобни Пимен Зографски-Софийски - просветен монах, възстановявал и изписвал църкви и манастири по българските земи през ХVII век.

При вида на рухналия храм на Трънския манастир, водещият Горан Благоев подчерта,  че днес - в началото на 21 век Бъгария и Българската православна Църква очевидно имат вопиюща нужда от такива личности като преподобни Пимен Зографски. Окаяният  вид  на средновековния манастир „Св. архангел Михаил” край Трън според него е поредното доказателство за това.

Тяхната липса се опитва да компенсира общината в Трън, която в началото на декември откри дарителска сметка за набиране на помощи за спасяването на обителта – паметник на културата от национално значение, беше обяснено в репортажа от Трън.

Кметът Станислав николов ще сложи началото на дарителската кампания с лични средства. Той смята, че с 50-60 хиляди лева ще може да се направи пътя и да се сложи покрим над храма. Още във времето на Людмила Живково на манастирската църква е вдигнат временен навес, който вече се е разпаднал.

Пред камерата на БНТ застана и енорийският свещенис от. Петър Христов. Той е оптимист, че с Божията помощ обителта постепенно може да се възстанови.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.