iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Плащат ти цяла заплата, ако влакът закъснее

Новини за Перник от iPernik

Българите, които пътуват с влак и стават жертва на лоши услуги от страна на БДЖ, ще бъдат възмездявани финансово. При закъснение, при липса на информация или инциденти  БДЖ ще плаща имуществени обезщетения.

Това предвиждат промени в закона за железопътния транспорт. Имуществените обезщетения са сериозни - най-малкото е 500 лв., а най-голямото - 40 000.

Примерно влакът от Трявна за Горна Оряховица закъснява и изпускате връзката за Варна. В момента пиете една студена вода и мислите лошо за железничарските шефове. Ако промените обаче бъдат приети, ще можете да претендирате за обезщетение от 2000 до 3000 лева, тъй като това се води нанасяне на вреда на пътника.

Санкцията се отнася за случаите, когато влакът е отменен или закъснява и човекът не може да продългжи пътуването си в същия ден.

Или пък висите в някое междугарие, което напоследът често се случва на немалко пътници на БДЖ. Стоите с часове и беснеете. А на всичко отгоре никой нищо не ви казва. Това е една от редовните картинки в железницата. Дори веднъж във влака за Перник шефът на БДЖ се опитваше да получи информация от инфраструктурното предприятие защо заседна на Своге, но не успя. В този случай само заради липсата на информация пътникът може да търси парично обезщетение от 500 до 3000 лева. Отделно превозвачът, в случая БДЖ, дължи за закъснение част от стойността на билета. Ако не го направи, глобата е от 2000 до 5000 лева.

Ако жп превозвачът откаже да превози пътник, багаж или транспортно средство, които имат договор с него, пак ще плаща - от 1000 до 2000 лева.

При случващите се напоследък престои особено актуален е текстът в проектозакона, който предвижда наказание на превозвача, ако не предостави алтернативен транспорт. То е от 1000 до 3000 лева.

Особено сериозни - от 5000 до 10 000 лева, са санкциите, ако БДЖ не предостави услуги при невъзможност на влака да продължи пътуването. А услугите са поне засега нещо невиждано. Сред тях са: при закъснение над 60 минути на пътниците се осигуряват безплатно храни и напитки, ако има такива във влака или на гарата. Предвижда се хотел или друг вид настаняване, както и транспорт между гарата и мястото за спане, в случаи когато се налага престой от една или повече нощи. Ако влакът е блокиран на релсовия път, се осигурява транспорт от влака до гарата, до алтернативна отправна точка или до крайната точка на пътуването.

Служителите на БДЖ са задължени да удостоверят върху билета, че жп превозът е закъснял или е довел до пропускане на връзка, или пък е бил отменен. Ако това не се случи, превозвачът отново дължи - от 1000 до 2000 лева.

Чакате влака на спирка, на която няма гише за продажба на билети. Железницата е длъжна да ви уведоми как да се снабдите с документ за пътуване - във влака, по интернет, по телефон, на най-близката гара или най-близкия автомат за купуване. Ако това не е предвидено, пак се дължат парични обезщетения.

Промените в закона, които министерството пусна за обсъждане транспонират еврорегламент за правата на пътниците, които ползват жп транспорт, който е в сила от 2007 г. Той не предвижда размер на санкции, тъй като те са въпрос на национално законодателство.

Тепърва предстои да се види дали тези обезщетения за пътниците "ще оживеят", докато стигнат до пленарна зала и станат част от закона.



До 40 000 лв. при смърт

Най-сериозните обезщетения са при смърт, физически или психически травми, предвиждат промените в закона. Ако пътникът е претърпял физическо и/или психическо увреждане по време на произшествие, железницата авансово трябва да му плати сума, която му е необходима да посрещне икономическите си нужди, пропорционално на претърпените вреди. Ако това не се случи, то санкцията за превозвача е от 10 до 20 хил. лв.

При смърт сумата е 40 хил. лв., предвиждат промените.

Особено внимание в промените в закона е отделено за хората с увреждания или с ограничена подвижност. Влаковете и гарите трябва да предлагат недискриминационни условия за тях. Ако това липсва, санкцията е от 5000 до 8000 лева. Пак при липса на подобни условия за достъп до гари, перони и влакове е предвидена още една имуществена отговорност - от 5 до 10 хил. лв.

При отказ на безплатна помощ при качването или слизането от влака на лица с увреждания имуществената отговорност се измерва между 2000 и 5000 лева. Ако такъв пътник поиска информация и тя не му бъде предоставена, железницата дължи от 1000 до 2000 лева. (24часа)

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.