iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отчитат контрола по условията на труд

Новини за Перник от iPernik

Отчет за дейността през изтичащата 2010г. на Инспекцията по труда в София, отдел Перник, беше представена днес на редовно заседание на Областният съвет по условия на труд, председателствано от зам. областния управител Радослав Йорданов.

Експертите  от  Инспекцията докладваха резултатите от работата си  за 9-месечието на годината.

От направените  проверки и анализ на ситуацията стана ясно, че през 2010 г. регистрираните трудови нарушения са 2291, които са 60% от общия брой нарушения на трудовото законодателство.

Инспекторите са съставили 411 акта за безопасност на работното оборудване и технологичните процеси и 456 акта за хигиена на труда.

Засилен е и контролът по изпълнение на трудовата дисциплина в предприятията. От началото на 2010 г. са съставени 53 акта за нарушение на трудовото законодателство на работодатели, длъжностни лица и работници.

Отчетено беше, че почти навсякъде инструктажът за безопасност и здравословни условия на труд се извършва формално и тази тенденция трябва де промени.

За отчетния период се е намалил броя на трудовия травматизъм в областта. Като положителна тенденция бе отбелязана по-голямата ефективност на издадените актове от страна на трудовата инспекция, от които 90% са законосъобразни и съдът излиза със законодателни постановления.   

Зам. областният управител Радослав Йорданов препоръча да се обърне по-сериозно внимание на малките и средните предприятия в региона и да се засили контролът за спазване на безопасните условия на труд. Той предложи и съветът да провежда заседанията си по-често.

Днес членовете на Съвета приеха на първо четене правилник за работата на Областния съвет по условия на труд и гласуваха следващото заседание да се проведе на 20.01.2011 година.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.