iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриха паметник на откривателя на бацилус булгарикус

Новини за Перник от iPernik


Паметник,  посветен на откривателя на бактерията в киселото мляко „Лактобацилус булгарикус” д-р Стамен Григоров, откри земеделският министър д-р Мирослав Найденов.

Полезната бактерия, от която млякото се заквасва, е кръстена на откривателя си и пълното й наименование е Lactobakterium Bulgaricum Grigoroff. Д-р Григоров е родом от трънското село Студен Извор, където сега има музей на киселото мляко.

Той учи естествени науки в Монпелие и завършва медицина в Женева, като проучва микрофлората на българското кисело мляко и успява да изолира бактерията на подквасването през 1905 година.

За това си постижение д-р Григоров е награден от университета в Женева, а изолираната причинителка за процеса на ферментация е наречена в негова чест.

Интересна подробност в биографията на учения е, че той получава предложения за работа в Швейцария и Бразилия, но отказва и остава околийски главен лекар в Трън.

Паметникът беше открит в рамките на традиционното изложение „Светът на млякото” в Интер експо център – София, от министър Найденов и  проф.  Мария Стефанова, изтъкнат учен с дългогодишен опит в областта на изготвянето и поддържането на закваски за българско кисело мляко.

„Трябва да възродим имиджа на българското кисело мляко, което прославя България по света”, заяви земеделският  министър след откриването на паметника. 

Снимка: МЗХ

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.