iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Община Перник отличи откривателите на древни риби на магистрала Люлин

Новини за Перник от iPernik

Общинското ръководство в Перник отличи двамата строителни работници, които намериха и предадоха в Регионален исторически музей-Перник фосил на риба от преди 30 милиона години.  

На церемонията в музея вчера дойде 50-годишният булдозерист Емил Митушев, който е един от откривателите на уникалната находка, а колегата му  Димитър Нацев бил възпрепиятстван от работодателя си да присъства на събитието.  

Кметът на Перник Росица Янакиева връчи на строителя плакет на Община Перник и благодарствено писмо. Наскоро назначената за директор на музея в Перник след конкурс Емилия Велинова връчи на Емил Митушев  грамота с рисунка на древната риба. От Общината и от музея строителят получи и книги за историята и културата на Перник.

На събитието в музея в 13 часа освен почти всички музейни работници, пристваха и шефове от от общинската администрация. Тук беше новият зам. Кмет по културата Ненко Темелков и бившият кмет на Перник Емил Христов. Предварително обявеното присъствие на строителния министър Росен Плевнелиев не се състоя, но не беше обяснено защо и дали министърът е занел, че трябва да идва в пернишкия музей.  

Емил Митушев, които от 22 години работи като булдозерист, скромно обясни, че откриването и запазването на древната риба до голяма степен се дължи на неговия колега Митко.  Той се сетил къде да се обадят и какво да направят, за да не бъде затрупана рибата.

Палеонтолози от Софийския университет изследват находката. Според тях голямата риба е хищна, но видът й още не е определен, обясни на церемонията д-р Дочо Дочев от научния екип, който изследва находката.  По дребните намерени екземпляри са от известния род Dappalis macrurus.

Рибите от древността бяха намерени в  мергели и тънкослоести ламинирани глини, богати на органично вещество.  

Единият от екземплярите е със значителни размери, със запазена част до гръди перки 58 см., а целият размер е бил вероятно над 80 см. Това е  сладководна хищна риба с олигоценска възраст около 30-32 милиона години, която за пръв път се намира в България, а може и да се окаже нов за науката вид.

Наблюденията на терена показват, че се касае за фосилнио находище на дъното на езеро, съществувало някога на това място.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.