iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Непривлекателните професии стават защитени в професионалните училища

Новини за Перник от iPernik

Непривлекателните за младежи професии ще бъдат обявени за защитени. Така ще бъдат определяни в средните училища специалностите, за които няма кандидати, но има търсене на пазара на труда или са нужни от гледна точка на регионалните стратегии и планове за развитие. Това обясни на работна среща за професионалното образование и обучение в област Перник началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ваня Коконова.

Въвеждането им е само проект, но се очаква в скоро вречме да стане реалност. Сега има изключително голямо търсене за професии в машиностроенето като заварчици, стругари, фрезисти, но подготвени в средни училища кадри няма. Няма и желаещи да се записват в паралелки, които подготвят за тези професии.

Нито един ученик не се записал в паралелка за заварчици в ПТГ “Юрий Гагарин” при все, че на учениците е предложена стипендия от 200 лв., а после и започване на работа с начална заплата от 700 лева, сподели  помощник-директорът Димитър Янев.

Родителите също не насаърчават децата към работническите професии, а всяка професионална гимназия напира да разкрива компютърни паралелки.  Основна тема на работната среща беше търсенето на баланст между потребностити и желанията в професионалната подготовка, както и провокация към бизнеса д инвестира в тази сфера, за да получи добре подготвени кадри.

Инициативата  за проведената среща  беше на регионалния инспекторат  по образованието и се осъществи с подкрепата на областния управител Иво Петров.
В дискусията участваха заместник-областният управител Радослав Йорданов, представители на общините, регионалните  структури на работодателски организации, синдикатите, бизнеса, директори на професионални  гимназии на територията на област Перник.

Експертът по професионално образование в РИО Росица Симеонова направи обстойно представяне на професионалните училища в областта.

“Целта на срещата беше да се синхронизира държавният план-прием с потребностите на пазара на труда и да се създадат условия за изготвяне на балансирано предложение за подготовка на специалисти по професии и специалности, адекватни на стратегиите, програмите и плановете за развитие на общините от регион Перник”, сподели началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ваня Коконова.

Чрез различни форми на публично-частни партньорсва би могло да се увеличат инвестициите за повишаване на качеството и привлекателността на професионалното образование и обучение, като за целта би могло да се осъществяват съвместни проекти по различни програми, каквато практика вече има.  Сътрудничеството между „Стомана Индъстри” и гимназия „Мария Кюри” и добила международна известност като добра практика.

В хода на дискусията възникнаха предложения освен застъпените досега специалности да се помисли за паралелки по логистика, пътно и водно строителство, дърводобив и дървопреработване, туризъм. Според синдикатите сега държавата инвестира в едно и също нещо по няколко  пъти, защото веднъж финансира образованието, а след това плаща скъпи курсове за преквалификация.  

В момента в област Перник има 11 училища, в които се осъществява професионално обучение. 9 са професионалните гимназии. 8 се финансират от МОМН и едно -  професионалната гимназия по селско стопанство в Брезник е под шапката на Министерство на земеделието и храните. 

9-те професионални гимназии предлагат в дневна форма на обучение 55 професии и 54 специалности, в които учат  2 741 ученика .

В четири от професионалните училища се предлага и задочна форма на обучение с 168 ученици.  29 ученици  учат вечерно в професионалната техническа гимназия „Никола Вапцаров” в Радомир. Професионално обучение има и в Помощно училище-интернат “Любен Каравелов” в Перник, където професия усвояват младежи с увреждания. Деца предимно от ромски произход усвояват шивачество и шлосерство в 9 –то училище  “Темелко Ненков” след завършен 6 клас.

Основен е демографският проблем – с всяка измината година учениците стават все по-малко. През 2003 г. седми клас са завършили 1 665деца, а в края на настоящата година завършващите седмокласници ще бъдат едва около 864.

 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.