iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Невзетите отпуски пак под въпрос

Новини за Перник от iPernik

Всички неползвани дни платен годишен отпуск от 2010 г. нататък няма да могат да се вземат, а ще могат единствено да се заплащат при напускане на работа. Това тълкуване на закона е публикувано на сайта на социалното министерство в рубриката "Въпроси и отговори". Изостаналите почивни дни няма да могат да се ползват, дори работодателят да е съгласен да ги даде, пишат от социалното министерство.

Губят се дори 10-те дни, които Кодексът на труда позволява да се отлагат по производствени причини. За да се прехвърлят за следваща година, служителят първо трябва да си ги поиска, а работодателят да му ги откаже писмено по въпросните производствени причини. Но и те няма да могат да се ползват. Така единственото, което може да се запази за бъдещо ползване, са дните, останали заради ползване през годината на друг отпуск - за трудоустрояване, майчинство или отглеждане на дете от 1 до 2 г. Ако по друга причина на хората са им останали неползвани почивки, те могат само да получат обезщетение за тях при прекратяване на трудовите правоотношения, и то ако дните не са погасени по давност. От 2010 г. всеки ден останал отпуск "гори" 2 години след годината, за която се полага. Пазят се и старите отпуски от 2009 г. назад.

От социалното министерство се оправдават, че след промените в Кодекса на труда от 30 юли 2010 г. било достатъчно категорично регламентирано, че отпускът трябва да се ползва само в календарната година, за която се отнася. Работникът пък вече е длъжен да си го поиска, а работодателят е длъжен да го даде, при това само в рамките на задължителен график, който се прави в началото на годината. Прави се уточнението обаче, че темата ще бъде доизяснена, а в началото на идната година парламентът ще гледа законодателни промени в тази насока, които да са в услуга на хората.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.