iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Наематели в поликликиника предизвикаха проверка срещу себе си

Новини за Перник от iPernik

Неизрядни наематели пишат сигнали за лошо стопанисване на общинска сграда. Без да плащат редовно наема си и без да правят подобрения на ползваната материална база, два медицински центъра искат проверки и водят съдебни дела. 

Сега комисия, утвърдена от Общинския съвет в Перник прави проверка на сградата на някогашната Трета поликлиника в пернишкия квартал „Изток”. Материалната база се стопанисва от общинската фирма ДКЦ-І, а проверката изиска управителят на ДКЦ-то д-р Георги Драганов заради писаните срещу него сигнали за лошо й стопанисване.

Комисията ще поверява дали е застрашена целостта на сградата, унищожено ли е всичко, което се помещава в приземния етаж, предприети ли са мерки за отводняване на мазетата по време на обилните дъждове от началото на декември.

Избраната от Общинския съвет комисия, в която има общински съветници и представители на администрацията ще трябва да установи обаче и какъв е статута на авторите на сигналите – „Медицински център „Изток” и Груповата медицинска практика „Изток”.

Д-р Драганов иска да се изясни дали двете медицински дружества имат договор за наем и как изобщо ползват помещения от съответно 380 кв. м. и 537 кв.м. Според него те са със статут на самонастанили се, защото срокът на договора за наем с тях е изтекъл и  не е подновяван. Двете дружества са в сградата под наем от 2000г. Правили са постъпки да приватизират сградата, но са получили мълчалив отказ от Общинския съвет, а след това има наложен мораториум за това.

От 2008г. те предприемат съдебни постъпки договорът за наем  да бъде обявен за безсрочен, но съдът е отхвърлил искането им. Те продължават обжалванията, ползват помещенията, за които по думите на д-р Драганов плащали наем по свое усмотрение- когато и колкото решат, но и редовно пишели жалби, без да са инвестирали свои средства в подобряване на базата. Претенцията им е била да бъдат обявени като правоимащи, но това не се е случило.

Като цяло базата на ДКЦ-І е в окаяно състояние и се нуждае от пълно обновяване. Още от предишното общинско ръководство са поръчани и вече са изготвени обследвания за нуждата от енергийна ефективност на сградите на някогашните три поликлиники, но засега проектите стоят в папките.

Наскоро от правителството припомниха, че над 280 млн. лева са предвидените инвестиции за сектор здравеопазване по Оперативна програма „Регионално развитие”.

На снимките: Управителят на ДКЦ-I д-р Георги Драганов и папките с обследванията на сградите на Първа, Втора и Трета поликилиника в Перник

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.