iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Младите искат ред, чистота и култура около себе си

Новини за Перник от iPernik

Представете си - сервират ви кафе – в „гъбата” зад Ощината в Перник или в „Лого” например, отваряте късметчето до чашката  и вместо „Пари”, „Любов” и „Здраве” на листчето пише: „Ти обичаш Перник и не хвърляш боклок безразборно.”, или  „Спазваш правилата за паркиране и никога не си оставяш колата на тротоара или в градинката”,  или „Ти си добър гражданин и спазваш правилата за обществен ред”. Или нещо подобно. Идеята е на младите хора от Перник.

Или пък си представете как нарушители на обществения ред почистват публични места, или боядистват или правят  нещо друго, възложено от местните бласти на полза цялото гражданство. И това искат да стане младите перничани.

Те искат да има по-строг контрол за родителите, които не знаят къде са и какво правят децата им през нощта.  Искат спазване на регламента на т.нар. "детски дискотеки", искат да се ограничи достъпа до алкохол и наркотични вещества на непълнолетните.

В това разбира се няма нищо ново. Вероятно всеки споделя тези добри пожелания. Новото е, че  по идея на Консултативния съвет за  младежка политика към Община Перник и със съдействието на Общината беше организирана  дискусия на тема „Обществения ред - задължение на всеки гражданин и отговорност на институциите, днес и утре".  Според младежите,  връстниците им и гражданите изобщо не познават записаните в общинската Наредба № 1 за обществения ред правила, а и да ги познават, макар и да са записани правилата просто не се спазват.

Към дискусията беше проявен сериозен интерес. Включиха се ученици, учители, директори на училища, младежи от неправителствени организации, експерти от общинската администрация, общински съветници, Областна дирекция на Полицията, Ресурсен център – Перник. Поканата на организаторите уважиха и кметът Росица Янакиева и зам.кметът Иван Джегалски.

Модерният метод „Световно кафене” на свободна дискусия за нормативния документ и реалното спазване на правилата даде невероятно добър резултат. Даже кметът Росица Янакиева остана доволна от организацията и резултата и обеща всички рационални предложения да намерят приложение.

Според младежите, техните връстници биха възприели по-лесно поощрението, а не наказанието, затова идеята им да се карат да работят нарушителите, вместо да плащат глоби ще даде резултат. Младежите предложиха, когато някой поврежда общинско имущество или къса цветя, вместо глоба, да полага обществено полезен труд. Мярката е приложима и за незаинтересовани родители, чиито деца не спазват вечерен час.

Сред предложенията имаше повече от рационални – инспекторат да следи за нарушения на екосредата и замърсяване, зелен телефон да приема сигнали от гражданството, да има достатъчно кошчета за боклук на публични места.

Аплодисменти предизвика искането в превозните средства от обществения транспорт да не се пуска чалга.

Младите хора си поставиха задача и да намерят форми за популяризиране на наредбата  и за усвояване на разписаните в нея правила. Те дадоха идея в  късметчетата с кафето да се сервират  препоръки за реда – не паркирай в тревата, не си хвълрляй боклука през терасата и т.н. Предложиха още Наредба 1 да се популяризира на принципа връстници обучават връстници - чрез ролеви игри на въпроси и отговори да бъдат научени основните правила за ред. Освен това може да се  организират дискусии по различни теми на обществения ред. Би могло да се направи книжка, клип или албумче и така младите хора и най-малките ученици да разбират кое е редно и кое не бива да се прави.  

Дали идеите на младите хора ще залегнат в наредбата зависи доколко те са в синхрон с националната законодателство. Ценното е, че резултатите от дебата ще станат част от дейността на Консултативния съвет по младежка политика към общината и с това се ангажира младежкият медиатор Александър Кръстанов, който беше в основата на организацията на нестандартната инициатива.

 

 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.