iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мини ВЕЦ убива пастърва по река Ерма

Новини за Перник от iPernik

Мини ВЕЦ убива пастърва по река Ерма, алармират екозащитници.  Водноелектрическата централа произвежда ток в района на Трънското ждрело. Надписи обясняват какво е съоръжението зад телената ограда, отдалече се чува и шумът от турбините. Съоръжението не е ново, но за него почти нищо не е известно. Местните хора разказват, че собствениците са свързани с ДПС. Официалните власти не коментират темата, защото централата си била законна.
Туристи, които минават по пътя с тунелите на Ждрелото разказват, че при беттонната преграда, която спира водата преди да поеме в тръби към турбините често се събира риба и само посветени и близки до собствениците прибирали пастървата. Имало случаи и рибите да обърнат корема, без да могат да продължат по течението, като няма кой да ги прибере.

Вярно е, че възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) имат редица предимства и са сериозна алтернатива на изкопаемите горива, които намаляват и поскъпват. Чрез ВЕИ се подобрява енергийната независимост и се стимулира заетостта.  Но за целта повече от необходим е Национален план за ВЕИ, който да  покаже на инвеститорите къде ще могат да развиват зелена енергия. Ждрелото на Ерма едва ли е най-подходящото място за ВЕЦ, който още преди години е пуснат тихомълком, а сега освен че не се знае доколко е събразено въздействието му върху околната среда, очевидно нарушава и рибното равновесие.

По думите на зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева екологичната оценка трябва да е водеща при развитието на зелените енергийни източници. Това досега обаче не е било съвсем така, защото има няколко процедури от Европейската комисия срещу страната ни за несъобразено строителство на зелени енергийни източници.
Еколозите са склонни на компромиси при оценките и докладите по ОВОС даже, когато става въпрос за защитени зони. Тяхното оправдание е, че съществуват природощадящи способи. С такъв аргумент се разрешава изграждането на мини ВЕЦ и в района на скакавишкия водопад. Темата си остава отворена и спорна.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.