iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Искат прекратяване на концесията за трънската минерална вода

Новини за Перник от iPernik

Въпреки отсрочката и обещанията фирма "Хидрокомп Торн Спринг" не успя да се издължи към община Трън. По тази причина Общинският съвет в пограничната община реши да бъде прекратена концесията за ползване на минералната вода в с. Банкя.

"Хидрокомп Торн Спринг" има права над минералния извор за срок от 35 години, но не изпълнява договорните си задължения.

Фирмата - концесионер не е платила пета концесионна вноска. Тя се внася на тримесечие и е в размер на 28 000 лв., уточни кметът на общината  Станислав Николов.

Заедно с неплатените местни данъци и такси "Хидрокомп Торн Спринг" дължи на общината около 200 000 лв. Нееднократно са водени разговори с концесионера, но са останали безрезултатни, поясни кметът Станислав Николов. Собствениците на фирмата разчитаха на инвестиции от чужбина за изграждане на елекроцентрали от възобновяеми източници. По неофициална информация вече има одобрено инвестиционното намерение за изграждане на ВЕЦ на река Ябланица.

Съгласно подписания през август 2002г. договор за концесия за водата той обаче подлежи на прекратяване при три неплатени концесионни вноски, уточни председателят на Общинския съвет д-р Веселина Шишкова.

"Хидрокомп Торн Спринг" ще обжалва решението на Общинския съвет в съда.

Ръководството на община Трън изрази съжаление за прекратяване на концесията, защото това ще доведе до съкращаване на 20 работни места.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.