iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Домашен арест за обвинения в убийството "Соло" Илиян Тодоров от Перник

Новини за Перник от iPernik

Софийски градски съд пусна под домашен арест  Илиян Тодоров, подсъдим за убийството пред клуб „Соло" в София, съобщиха от съда.

Той е обвинен, че на 18 април 2009 г., на бул. „Витоша” и ул. „Позитано”, по хулигански подбуди, умишлено е умъртвил Васил Александров и Кирил Въжаров, а по отношение на Кирил Димитров е направил опит за убийство, който е останал недовършен по независещи от дееца причини.

Съдът промени в по-лека мярката за неотклонение на Тодоров и го пусна под домашен арест.
Заседанието е било по искане на защитата на Тодоров, който има здравословни проблеми.
Следващото заседание по делото е на 10 януари 2011 г.
Аргументите, с които поискахме промяна на мярката за неотклонение на Илиян Тодоров, напълно съответстват с възприетото от съда решение. Така адвокат Тодор Апостолов коментира днешното решение на СГС, цитиран от news.bg.
До момента съдебното следствие и всички действия по разследването от страна на съда са приключили с всички лица, които са свързани и живеят в България. Всички свидетели от България са разпитани, обясни защитникът на Тодоров.
По думите му, разпита на последните двама свидетели от Естония по никакъв начин не е застрашен и не би се застрашил от домашния арест.

Не бива да се игнорира фактът за влошеното здравословно състояние на подсъдимия, допълва адвокат Апостолов. Той припомня, че Илиян Тодоров страда от кожно заболяване, което датира от първоначалното му задържане в следствения арест.

„Колкото и тривиално да звучи в края на краищата задържането под стража не следва да се съпътства от здравословни проблеми", изтъкна Апостолов.

Той подчерта, че Илиян Тодоров е студент и му се е наложило да полага изпити в условията на арест. Тодоров е взел изпитите си успешно.
Това е бил и един от аргументите на защитата пред съда. Апостолов посочи, че мярката „домашен арест" кореспондира с неговата социална ангажираност и с ясно изразените социални ангажименти, които Тодоров има.

Освен това той е с чисто съдебно минало и постоянен адрес. Това са другите предпоставки, които са довели състав на СГС до решението да промени мярката на Тодоров в по-лека.

„Малко от задържаните имат такива характеристики на личността и с основание могат да претендират за по-лека мярка", коментира адвокат Апостолов. Той посочи, че няма пречка в последствие Илиян да престои по-дълго време в ареста, ако съдът прецени, че е необходимо.

Решението на СГС да измени мярката му не е еквивалент на крайното решение и на присъдата. В променената мярка не трябва да се търсят сензации", коментира още защитникът.
Мярката не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана в законовия 7-дневен срок.

Делото върви към своя край на първа инстанция. До края на януари се очаква да бъдат разпитани и последните двама свидетели на кървавия инцидент от нощта на убийството. Двамата свидетели от Естония ще бъдат разпитани чрез видеоконферентна връзка.
Агенция „Фокус” припомня:
На 18 април 2009 г малко след 3.30 часа сутринта в района на Съдебната палата при спречкване между две компании са убити Кирил Въжаров и Васил Александров Убиецът е нанесъл ударите с нож в гръб.
В 3.00 часа през нощта на 20 април за убийството е задържан 24-годишният Илиян Тодоров от Перник. Срещу него е повдигнато обвинение за двойното убийство. Илиян е син на шефа на Национална служба "Растителна защита" Венцислав Тодоров, който е и зам.-председател на БСП Перник и общински съветник.
 
На 2 март 2010 г Софийска градска прокуратура внася в СГС обвинителен акт срещу Илиян Тодоров. Той е обвинен, че на 18 април 2009 г., на бул. „Витоша" и ул. „Позитано", по хулигански подбуди, умишлено умъртвил повече от едно лице - Васил Александров и Кирил Въжаров, а по отношение на Кирил Димитров е направил опит, който е останал недовършен по независещи от дееца причини.
 
На 21 април 2010 година се провежда първото заседание по делото. То обаче е отложено, заради отсъствието на единия от адвокатите на подсъдимия Илиан Тодоров. Пред съдебния състав подсъдимият обясни, че държи на присъствието на адвокат Явор Нотев. Причината за неявяването на адвоката на днешното заседание е ангажиментът му като депутат от групата на „Атака” и провежданото в този момент заседание на парламента.
Пред залата в съда се събраха приятели, близки и колеги на жертвите от двойното убийство. Близки на подсъдимия пък носеха плакати, с които настояваха за провеждането на справедлив процес.
На заседанието по делото на 13 юли 2010 година от експертни заключения стана ясно, че свидетел по делото е забравил избирателно моменти от случилото се.
На заседанието на 28 юли 2010 година съдът назначи допълнителна съдебно-медицинска експертиза. Експертизата трябва да установи дали е възможно с иззетото по делото оръжие да бъдат причинени прободни наранявания, които да доведат до смърт.
На съдебното заседание стана ясно още, че няма отговор на съдебната поръчка, с която по делото трябва да бъдат призовани двама свидетели от Естония. Следващото заседание по делото е на 5 и 6 октомври.
На заседанието на 5 октомври 2010 година беше представена съдебномедицинска експертиза, която има за цел да се направи анализ на това дали раните на жертвите в нощта на убийството – Кирил Въжаров и Васил Александров, са нанесени с иззетия нож от местопрестъплението. От експертизата не става ясно дали иззетият нож от нощта на убийството и този, с който е извършено престъплението. Съдът реши на следващото заседание на 10 ноември чрез видео-конферентна връзка да бъдат разпитани свидетели от Естония, които са присъствали на мястото на инцидента в нощта на убийството.
 
На 9 ноември 2010 година съдът определи разпитът на естонските свидетели чрез видеоконферентна връзка да се проведе през януари. Според съда е необходимо да бъдат разпитани естонските граждани, като за това е получено потвърждение от естонското правосъдно министерство. Заради техническа несъвместимост на оборудването за провеждане на видеоконферентната връзка, ще е необходимо допълнително устройство, което ще забави делото. На съдебното заседание бяха призовани 24 вещи лица, изготвили различни експертизи.
 
На 7 декември 2010 година На заседанието бе приета съдебномедицинска експертиза. Тя установява, че главата на свидетеля Стефан Стойков, който е бил от компанията на подсъдимия, е била наранена, като това не е опасно за живота му, но би могло да доведе до временно разстройство.
Поради различия бяха прочетени показанията на свидетелката Мария Бурова от досъдебното производство. Противоречията бяха по отношение на това дали тя е видяла подсъдимия да участва в боя, както и къде са отишли след инцидента. Бурова обясни, че разследващите полицаи не са й задавали конкретни въпроси.
Съдът назначи по искане на страните допълнителна техническа експертиза, която трябва да отговори на около 20 въпроса. Вещите лица трябва да установят какви са IP- и MAC-адресите на компютъра на Илиян Тодоров, както и какво потребителско име е използвал в Скайп във фаталната нощ на инцидента, както и дали Скайп може да бъде включен на два отделни компютъра. Експертите трябва да установят дали има обективни данни, които да свързват Тодоров с компютъра, който е използвал.
Снимки: emaxpress, БГНЕС
Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.