iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Деца клякат на Световния ден на тоалетната

Новини за Перник от iPernik

Ученици от цялата страна ще клекнат днес символично в знак на нуждата от адекватни условия в училищните тоалетни. Това съобщиха от пресофиса на Национална мрежа за децата.  Те ще бъдат подкрепени от техните родители и учители.  

Поводът е Световният ден на тоалетната. Денят се чества от 19 ноември 2002 г. по  решение  на Първата международна конференция на Световната организация на тоалетните, състояла се между 20 и 22 ноември 2001 г. в Сингапур

Липсата на канализация и водоснабдяване в света са причина за загубването на много повече животи, отколкото всички войни през XX век, твърдят от  Световна тоалетна организация (WorldToilet.org), която се бори за нормални хигиенни условия на хората..

Трети национален конферентен форум „Toilets.bg”сабира по темата днес в София представители на Министерство на здравеопазването, местната власт, регулаторни органи в сферата на здравеопазването и обществената хигиена, експерти по фасилити мениджмънт, специалисти ВИК, архитекти, журналисти,

Проблемът засяга всеки гражданин, но като че ли са малко тези, които се опитват да намерят адекватно решение за позиционирането и благоустрояването на местата, където прекарваме известно време от  живота си.

Част от въпросите, на които ще се потърсят отговори са:

- Адекватно ли е нашето законодателство на реалните хигиенни изисквания и потребности?

- Точно ли са дефинирани отговорностите на контролните органи на местно ниво?

- Чия е отговорността за поддръжката на нормални санитарни помещения в училища, детски градини, ясли и болнични заведения?

- Как би трябвало да изглежда съвременната градска тоалетна?

- Кои са добрите общински практики по отношение на стопанисването на градските тоалетни?

- Не е ли време да зачеркнем тоалетната като синоним на мръсотия и пошлост?

Въпреки предразсъдъците, че тоалетната е едно от най-мръсните места, последните изследвания сочат, че по клавиатурата на компютъра например има пет пъти повече вредни микроорганизми, в сравнение с тоалетната, а на бутон в асансьора - близо 40 пъти повече микроби.

Възможно е в близко бъдеще и медицинските прегледи да бъдат заменени от посещения до тоалетната, благодарение на разработка на японска компания."Умната" система може да измерва нивата на захарта в урината, кръвното налягане, телесните мазнини и тегло. Базовата й цена е около 3500 щатски долара, но все още не се предлага у нас.

Община Перник се опитва да намери концесионер за пет обществени тоалетни в града  В списъка са тоалетни на ул. Отец Паисий”, в централния градски парк, в градинката пред гимназията, на ул. „Владайско въстание” и в още една в кв. Изток.

 Добър пример има в Брезник, където по проект е направена отлична обществена тоалетна.

 В повечето обществени сгради в Перник санитарните помещения са ремонтирани, но малко от тях са пригодни за трудно подвижни хора.

В трагично състояние са тоалетните в Детското отделение на пернишката многопрофилна болница, което се нуждае от спешен ремонт.

За да стигне до сегашния си вид, тоалетната е претърпяла дълга еволюция. Във vesti.bg намираме кратка хронология на развитието й.  

Първите тоалетни са на възраст 5000 години и са открити на Оркнейските острови, край бреговете на Шотландия. Те били построени до къщите, при това нямало нужда да бъдат чистени.

Египтяните ходели до тоалетната в каменни ями, които след това заривали с пясък, който периодично сменяли.

Първата тоалетна чиния е китайска. Била на един от императорите, който управлявал през 50-100 г.. Тя била направена от злато и свързана с водопровода, така че водата отмивала всичко в канализацията.

За първи път обществени тоалетни били построени в Древен Рим през първи век. Римляните се събирали в тоалетните по 30-40 души, като водели през това време светски разговори.

Флавий пръв въвел заплащането в градските тоалетни. Негова е крилатата фраза, че парите не миришат.

През 1590 г. сър Джон Харингтън въвел тоалетната с водно измиване в Англия. Била направена за кралския двор. Понеже по онова време в Лондон обаче още нямало водопровод, слугите сипвали вода с кофи.

През 1861 г. тоалетната чиния била усъвършенствана от Томас Крепер, който я свързал с казанче за вода. А отходната тръба била така извита, че вътре оставала чиста вода и в помещението не миришело.

Световният ден на тоалетните цели да насочи общественото внимание

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.