iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Въвеждат строги правила срещу изборния туризъм

Новини за Перник от iPernik

По-строги правила срещу изборния туризъм се въвеждат в новия Изборен кодекс, съобщиха депутати от парламентарната група на ГЕРБ.  

Принципът за уседналост се удължава от 10 на 12 месеца. За да имаш право да пуснеш бюлетина у нас, трябва както постоянният, така и настоящият адрес да е български, пише още в документа. Мярката е насочена главно срещу изселниците в Турция, които имат у нас само настоящ, но не и постоянен адрес.

Промените предвиждат веднага след края на изборния ден в секциите в чужбина да се сканират избирателните списъци. Така ще се пресече практиката те да се дописват в полза на някой кандидат.

Догодина  за първи път ще се проведат избори "2 в 1" - местни и за държавен глава.  В годините, когато трябва да се гласува повече от веднъж, вотовете винаги ще се провеждат едновременно.

Блетините на изборите ще имат холограма като банкнотите. Защитният маркер ще е в различен цвят за бюлетината на всяка партия предвижда проектът за нов Избирателен кодекс, който ГЕРБ и Атака вече внесоха в деловодството на парламента.

В годините, когато  има повече от един вот, партиите ще ползват един и същ номер във всички бюлетини.

Отново се въвежда ден за размисъл, който беше отменен при предишните избори.

1000 лв. глоба пък е предвидена за тези, които продават гласа си и щракват бюлетината с GSM или фотоапарат, за да докажат за кого са гласували. 2 бона пък е санкцията за придружителите, които помагат в тъмната стаичка на повече от двама души с увреждания.

Гласуването ще се извършва само със знака Х и задължително - със син химикал.
 
Вносителите са извадили от категорията на медиите всички социални мрежи като Фейсбук и Туитър, както и блоговете. Така на практика кампанията в нета може да излезе абсолютно безплатно на кандидатите.

Финансирането на депутати, които са издигнати от партия или коалиция по време на избори, не може да надхвърля 4 000 000 лв. Досега сумата е бе 2 000 000 лева. Ако народните представители са пуснати в битката от инициативен комитет - сумата е до 200 000 лв., колкото е и досега.  

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.