iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Българо-англйско семейство иска да помага на деца с увреждания в България

Новини за Перник от iPernik

Българо-английско семейство е загърбило спокойния си живот и добрата работа в Англия с намерението да се посвети на подкрепа за децата с увреждания без родителска грижа в България. Родената в Брезник Петя Петкова- Бейтс и Айвър Бейтс, заедно със своята дъщеря София, са решили да живеят постоянно в България. Тяното намерение е да изградят и да организират в района на град Брезник детски рехабилитационен център и център за обучение на персонал, работещ с деца с увреждания.

През септември те са учредили сдружение с нестопанска цел, което са нарекли на името на своята дъщеря София. В навечерието на нейния първи рожден ден на 10 декември в хотел-ресторант „Бърдото” над  Брезник организираха и първата си благотворителна проява.

На  Зимна вечер за набиране на средства бяха поканили много хора, които станаха съпричастни към идеята и подкрепиха каузата според възможностите си – с парични средства и доброволческа съпричастност.

Поздрав за гостите поднесоха деца от Целодневната детска градина „Брезица”. С помощта на учителките Ина Табакова и Ирина Михайлова децата пяха и рецитираха и така поднесоха на дошлите на благотворителното парти ключета за доброта, любов и човечност, както се пееше в една от песничките им. С тях беше и директорката Емилия Алексова, която пък преветства с мъдри думи гостите.

Чешката на тортата в поздравите беше участничката в „Байландо” Пенелопи със своя бенд. С невероятно вдъхновени изпълнения на качесвена музика тя направи вечерта истински празник.

Спонсорите на проявата „Фешън козметик” ООД, „Бенет”ООД, Ресторант-хотел „Хижата”, г-жа Валерия Валериева, кафе-сладкарница „Бътерфлай”, ЕТ „Лилия Николова- Христин” и „Мико” ЕООД бяха предоставили и предметни награди, които с талони бяха разагрина на томбола.

Така с приятната „Зимна вечер” организирана с много любов и вкус, семейство Бейтс направи много хора съпричастни с идеята им да се направи животът на децата с различни увреждания по-различен и те постепенно да заемат пологащото им се нормално място сред всички нас.

В България Петя 6 години е работила в системата за социални услуги. Тя срещнала  Айвър у нас, оженили се и заминали да живеят в Англия. Той е бизнес консултант с опит, но много харесал България и така решили да живеят тук след раждането на София.

В Англия Айвън има 24-годишна сестра, която е с  увреждане. Тя е настанена в  специален център. Като видях при какви условия живее сестрата на съпруга ми и как се грижат з нея, ми се поиска това да се случва и в България, споделя Петя.

Така се стига до създаването на сдружението „София”. Учредители  са български граждани, като сред тях има  юрист, медицински специалист, специалист  социални услуги, педагози, в това число специализирали в работата с деца с увреждания, представител на бизнес средите.

Проектът за  детския рехабилитационен център и център за обучение на персонал, работещ с деца с увреждания в Брезник вече е готов. За да се изгради, ще са необхдими около 3 млн. евро, а за ежегодната му издръжка и цялостното финансиране – около 575 хил. евро. 

През последната половин година  са проведени множество срещи с предствители на държавни институции,  медицински специалисти и благотворителни организации, за да бъде  създаден проектът за възстановителния център, който ще оказва пълна подкрепа на държавната политика  за деинституционализация на децата, лишени от родителска грижа, включително и на тези с увреждания.

От около 8000 български деца, лишени от грижата на своите родители и настанени в 154 социални домове, 1800 са с различни увреждания. Жалко е, че България е на едно от най-високите места в Европа по брой деца с увреждания, отглеждани в институции, споделя Петя. Решени сме да работим за постигането на по-добри условия на живот чрез осигуряване на високо качество на физически и психически рехабилитационни услуги, за  да спре страданието на тези невинни деца, обяснява тя.

С доброволческа дейност или дарение можете да помогнете на каузата на сем. Бейтс – те работят, за да се върне усмивката на лицето на всяко дете.

Дарение по банков път  може да се направи по сметките на сдружението:

 

 в EURO УниКредит Булбанк София, BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 7000 1519 8111 84

и в лева -  BGN УниКредит Булбанк София, BIC: UNCRBGSF IBAN: BG93 UNCR 7000 1519 8111 77С

 

Сайтът на сдружение „София” е  на адрес: www.sophiaassociation.org

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.