iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Атон се премести в Църна гора

Новини за Перник от iPernik

Макар и само за една нощ Атон се премести в планината Църна гора над брезнишкото село Гигинци. Както се прави Светогорските манастири, на среднощно бдение в навечерието на празника на светите лечители и безсеребреници  Козма и Дамян в Църногорския манастир се събраха  духовници от Балканите.

Службата поведе йеромонах Серафим  игумен на Суковския манастир в Сърбия. С него тук са и двама монаси от сръбското братство.

Старецът Спиридон от скит на атонския манастир „Малката св. Анна” пък водеше църковни певци от Солун. В службата се включи и игуменът на Чипровкия манастир архимандрит Василий. 

Служението продължи до малките часове на нощта. 

Около 10 часа днес в двора на манастира започна водосвет, а по късно и празнична света Литургия в новия параклис, наречен на името на св. Силуан Атонски. 

Ктитор на новия храм  е председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка. От негово име на службата присъстваше Михаил Ризов със семейството си. В знак на благодарност монасите подариха копие на иконата "Достойно ест". 

По време на службата областният управител на Перник Иво Петров прочете Символа на вярата.

В манастира се събраха много гости и поклоници. 5 казана курбан вряха от предния ден, за да има от благословената супа за здраве и  благодат на всички. 

След края на празничната света литургия  в светата обител пристигна и премиерът Бойко Борисов. С него дойдоха вицепремиерът Симеон Дянков и министър Божидар Дмитров. Боорисов донесе евхаристиен комплект за новия храма, а получи от монасите джобен часовник и портрет на Левски. Той обеща асфалтиране на пътя към манастира напролет.

За курбана и около софрите се събраха много хора, но малцина бяха тези които участваха всесърдечно в богослужбите. Монасите направиха своето - да възхвалят господа и отправят молитва към него. Но освен асфалтов път към манастира, има нужда от събуждане на вярата в сърцето  и затова трябва да се погрижим всички - и духовници, и миряни, и правителството - с въвеждане на вероучението като задължителен предмет.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.