iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Защо диетата ти се проваля?

Защо перничанки ни се проваля диетата?

Точка на пречупване 1.Не спортуваш-Какво толкова, просто мразиш изпотяващите тренировки, освен това си много заета и нямаш време за подобни неща. Но всички изследвания показват, че хората, които спортуват, имат много по-добри шансове да отслабнат и да запазят формата си, след като приключат с диетата. Физическата активност изгаря калории, подобрява метаболизма и повишава настроението, а всичко това помага да се вталиш.
 Решението:Да речем, обичаш да плуваш. Но ако басейнът не е на две крачки от теб, сигурно няма да го правиш. Ако прибавиш обаче към дневната си програма половин час движение (ходене, качване на стълби, танци), ефектът ще е почти като от изтощителната аеробика три пъти седмично.
Точка на пречупване 2
Никой не те подкрепя Даже още по-зле – заобиколена си от хора, които ти казват: „Я остави диетата за утре!”.
Решението: Според проучване на университета в Питсбърг, САЩ, ако с приятели отслабвате заедно, или близките ти те подкрепят в битката с килограмите, ще се справиш по-лесно, отколкото опитвайки се да се пребориш сама. Така имаш с кого да си говориш по болезнената тема и знаеш, че ще те разбере, а и можете взаимно да се насърчавате. Помоли приятелка да спортувате заедно, осигури си  поощрения от гаджето, или отиди във фитнес залата и си наеми личен треньор.
Точка на пречупване 3
Не мислиш „отслабващо”Нали си чувала за силата на самовнушението? Така че преди да внимаваш какво ядеш, обърни внимание как разсъждаваш, защото мислите лесно се превръщат в действия. И ако едно коварно гласче в главата ти нашепва, че няма начин да отслабнеш и този път пак нищо няма да излезе, бъди сигурна, че провалът ти е в кърпа вързан. 
Решението: Забрави думи като „не мога”, „никога”, „винаги”. Вместо да си казваш примерно: „Прекалено съм заета, за да се съобразявам какво ям”, или „Не съм виновна, така ме е устроила природата”, заложи на по-деликатни позитивни разсъждения от рода на: „Знам, че е трудно, но ще го направя”, или „Като цяло тази седмица мина добре”. Повтаряй си, че можеш да се справиш и си припомняй какво си постигнала досега. Помисли какво ти е помогнало в онези случаи, когато си успявала да се пребориш с изкушенията.  
Точка на пречупване 4
Другите са по-важни за тебНе можеш да казваш „не”, особено когато твоя приятелка има нужда от теб. Нищо че по същото това време трябваше да си в спортната зала. Едно изследване на вашингтонския университет показало, че хората, които зачитат потребностите си и поставят себе си на първо място като част от процеса на отслабването, постигат по-голям успех.
Решението: Направи така, че вталяващите ти усилия да бъдат естествена добавка към грижата за теб самата. Помисли за неща, които ти доставят удоволствие и отделяй време за тях. Поглези се с маникюр, или прочети готина книжка – това ще те разтовари и ще те направи по-добра към себе си - което ще те мотивира още повече да продължиш.
Точка на пречупване 5
Изяждаш всичко, което е пред очите тиА още по-лошото е, че храна има навсякъде: сладолед във фризера, чипс в шкафа... Стартираш деня с най-добри намерения, но след като бисквитките веднъж започнат да циркулират из офиса, с диетата ти е свършено.
 Решението: Разчисти всевъзможните изкушения наоколо и ги замени със здравословна храна. Номерът не е в силната воля, а в подходящите обстоятелства. Помоли съквартирантката си да скрие в дъното на хладилника топеното сирене и да престане да носи шоколадови вафлички навсякъде из къщата. Ясно е, че не можеш да се справиш с всички изкусителни врагове на отслабването, но можеш да се избавиш от повечето. Опитай и ще се почувстваш много по-силна.
Точка на пречупване 6
Поставяш си нереалистични целиРешаваш, че трябва да отслабваш с по два килограма седмично, а после, когато кантарът покаже разлика само с един, започваш да се обвиняваш. Или си обещаваш, че един месец няма да пиеш алкохол, но в някакъв момент установяваш, че петъчната разпивка след работа е довела до солидна закуска в събота сутрин и тотално приключване с диетата в неделя. Тоест получава се нещо като верижна реакция, при която едно подхлъзване води до чувство за вина, а тя - до следващо подхлъзване и накрая цялата система рухва.
Решението: Постави си за цел да сваляш примерно по половин до един килограм седмично. Може да ти звучи глупаво, но така поне няма да се обезсърчиш. Зарежи абсолютните забрани като „Никакво вино! Никакви понички! Никога повече!” за сметка на по-разтегливи правила като „Една-две чаши вино, веднъж-два пъти седмично”. Ако се подхлъзнеш, кажи си: „Е, добре, следващия път ще се справя по-добре!”, вместо да се проклинаш, че пак си се поддала на изкушението.
Точка на пречупване 7
Неочаквани събитияИмаш най-искрените намерения да спазваш стриктно диетата, но изведнъж се случва нещо, което обръща плановете ти с главата надолу.
Решението: Трябва веднага да изхвърчиш от къщи и нямаш време да си приготвяш овесените ядки, които обикновено закусваш. Вместо да си купуваш баничка или сандвич, заложи на нискокалорични бисквити и натурално кисело мляко. Не че това е перфектният вариант, но все пак избягваш истинските калорийни бомби. Ако след работа трябва да отидеш на среща в някой бар, където няма храна, отново хапни нещо подобно. Това ще те спаси от нахвърляне върху фъстъците или опустошителна вечеря с първо, второ и трето в десет вечерта.
Точка на пречупване 8
Утешаваш се с яденеПресягаш се към хладилника всеки път, когато се почувстваш тъжна, самотна, отчаяна, ядосана, или ти е просто скучно. Това те успокоява, но после се чувстваш зле и виновна, което те кара да ядеш още повече – и така порочният кръг се затваря.
Решението: Опитай да се разсееш с нещо странично следващия път, когато решиш, че не си във форма. Ако седиш в кухнята и се чувстваш отчаяна, просто излез оттам. Оправи си леглото, изпери нещо, иди на разходка или прави секс – физическата активност ще повдигне тонуса ти и ще изгори известно количество калории. Ако периодично изпадаш в кофти настроение, намери дългосрочно решение: записването на курс по салса примерно е далеч по-добро лекарство срещу скуката отколкото храната.
Точка на пречупване 9
Ядеш, когато ти паднеЕдва ли си даваш сметка, до каква степен лошият режим на хранене и предъвкването-между-другото на разни дреболии пречат на диетата ти. Според специалистите хората, които имат проблеми с теглото, обикновено са на следния дневен режим: без закуска сутрин, после лек обяд и след това похапване от четири следобед нататък. Сигурно си мислиш, че няма проблем да компенсираш липсващата закуска с обилна вечеря, но имай предвид, че между четири и десет вечерта се трупат най-много калории.
 Решението: Води списък на всичко, което изяждаш. Специалистите по хранене обясняват, че  когато си водят бележки, хората често пъти остават смаяни, колко много ядат всъщност. Така ще видиш по-лесно от какво трябва да се откажеш – примерно чипса в 10 сутринта, следобедната вафла, виното след вечеря.... каквото и да е, старай се да  избягваш подобни “допълнения” към менюто си.
Точка на пречупване 10
Не искаш истински да отслабнешНа диета си, но всъщност не се притесняваш сериозно за килограмите си. Така че когато си уморена или видиш апетитна торта на витрината, се хвърляш право към нея.
Решението: Ако си на диета, защото смяташ, че така трябва, или защото всички колежки в работата я правят, по-добре спри, докато не го поискаш наистина. Използвай времето да се убедиш вътрешно в полезния ефект от отслабването - ще се отрази добре на здравето ти, ще те направи по-енергична и ще можеш да влезеш най-после в любимата си пола от миналата година. Освен това обмисли как точно ще минеш на хранителен режим и какъв ще бъде той. Това е нещо като предварителна подготовка: когато имаш собствени причини да свалиш някой килограм, ще се справиш много по-добре.
Източник:Космополитан

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.