iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ПРИЗИВ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ПРИЗИВ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

До Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев
С копие до: Министъра на здравеопазването
С копие до: НЗОК
 С копие до: Министъра на труда и социалната политика 
 П Р И З И В – П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е
от
 Аделина Иванова- психолог, гр.Перник
Относно: Превенция на психичното здраве на българският народ и създаване на възможност за осигуряване на  средства  от здравната каса за психологически консултации  на гражданите на република България 
 
Уважаеми г-н Президент,
 
 
Последните  събития в  страната с непреставащ брой  на самоубийства на хора неопровержимо показва, че психичното здраве на нацията е сериозно застрашено! Това е само видимата част на проблема. За всички  психолози, работещи по места е ежедневие да се срещат с хора, безпомощни и без създаден механизъм за регламентирана подкрепа от специалисти да се справят с житейските кризи, една част от които съпътстващи нормалното човешко развитие, но и другата част – породени от социално-икономическото състояние на страната и световните процеси от няколко години насам.
Като психолог със сериозен стаж в работата си с деца и хора в риск и във връзка с горепосоченотоотправям предложение към Вас, да инициирате с екипа на правителството мерки, относно възможността  нуждаещи се и желаещи българи  да имат възможност чрез здравната каса да посещават психологически консултации  с цел превенция на психичното здраве.
Твърде често при консултации и разговори с лични  лекари се установява, че семейства имат все по-належаща подкрепа в това отношение, но нямат необходимите средства за частно посещение на при специалист, което струва поне 30 лв.
При проведените от мен на доброволни начала консултации след земетресението в Перник през 2012г се убедих, че българинът има необходимата култура да посещава психолог. Консултациите се извършваха на две места - в административната сграда в кметство „Изток” в град Перник и в офиса на Български червен кръст в града. Още не мога да забравя как дойдоха доста хора, като между тях бяха възрастна баба с внучето си, разведени родители с детето си и една жена от малцинството, за да споделят проблемите си.
За никой вече не е тайна, че животът в страната принуждава хората да живеят в непрекъснат стрес, редица инкриминирани прояви се отприщват често именно от трупаното напрежение ден след ден. Ставаме свидетели на "чумата на 21-ви век", както някои определят стреса. Не е тайна и това, че много от тежките болести, като рак, инсулти, инфаркти, също се отключват от недоброто психично здраве.
 
Хората имат нужда от психологическа помощ, но рядко могат да си я позволят. Вие, като водач на нацията, правителството като цяло и ние специалистите бихме могли да направим възможно това да стане част от стандарта на живот на хората. Както на всички ни е ясно, важно е не само да се борим  за по-дълъг, но и за качествен живот.
 
Вярвам, че в тези тежки времена Вие и всички трезвомислещи управници сте призвани да работите в посока превенция и подкрепа не само на физическото оцеляване на българите, но и на запазване на психичното им здраве, защото успешният човек е психически устойчивият човек.Успешните хора изграждат и успешната нация!
 
Предложението е факт в резултат на подкрепа от активни граждани на Перник и журналисти от местните медии.
 
 
Гр.Перник                                                                                             С уважение:
Дата:19.март.2013 г.                                                                         Аделина Иванова

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.