iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нарочно ли е информационното затъмнение в сайта на общината?

Защо община Перник се крие от търсачките?

Какво крие и от кого общината? Скандално е общинската администрация да ограничава свободния достъп до информация.

Думата "нарочно" не е неволно използвана, а е изказана в пълния си смисъл, защото няма как това, за което пиша тук да е станало неволно.

За какво става въпрос
Интернет сайта на Община Перник www.pernik.bg затруднява търсенето на информация в нея. Ето как:

1/ Сайтът не се индексира от търсачките в интернет - от всички, не само от Google. Това се прави с "нарочен" механизъм, който уеб-дизайнера или администратора на сайта използва, за да каже на "търсещите програми", че не иска да използват съдържание от този сайт. Доказателствата по-долу - файлът, който забранява търсенето; мнение на експерт по SEO (оптимизация на сайтове за търсачки); симулация за търсене в Google, която показва, какво от сайта на общината излиза в него.

2/ Собствената търсачка вътре в сайта също не работи - пишеш търсената от теб ключова дума и при търсене отново те връща в началната страница. Това може и да е "бъг", казано на програмистки език, и нещо точно в момента да не работи добре в сайта, но самият факт продължава линията на останалите факти, доказващи, че сайтът на общината възпрепятства търсене и намирането на всякакви информации, документи, данни.

3/ Повечето важни документи - заповеди, протоколи, решения и пр., са публикувани във вид на файлове, а не като текст в интернет сайтове (т.нар. HTML). Наистина, повечето формати файлове са търсуеми - т.е. думите, които са вътре в тях са видими (намираеми) от търсачките. Но вижте точка 1 от аргументите - т.е. не могат да бъдат. Друга дисциплина, която уеб-дизайнерите използват, за да повишат употребата на сайта си, се нарича ползваемост (usability). Ето пример - търг, който ще се проведе във вторник за 115 павилиона по пазарите и главните улици. Може би се прави услуга като информацията се крие от потенциални конкуренти на настоящите наематели. Ако това е така, то криенето на такава информация е подпомагане на частни интереси, и в ущърб на обществените.

Пиша с категорично убеждение за "нарочността" на тези функции на сайта на общината, бидейки абсолютно убеден, че уеб-дизайнерът му е напълно наясно с технологиите и методите, за направата на един сайт по правилния начин. Както и с избягването им. Тоест, излиза, че заданието към администратора на сайта е точно противоположно на стандартното за изграждането на сайт, който да е популярен, посещаван и да помага на посетилите го да се ориентират добре в него.

Нямам и идея какво крие общината. От мен лично скри информация за бюджета й за 2013 година, който ме интересуваше в дадения момент, но не можах и все още не мога да го намеря. Все още там е листван само бюджета за 2011 г. Информацията, обаче, си я намерих, макар и в доста непълен вариант на сайта на Общинския съвет. Непълен, защото данните за бюджета са тези, които са докладвани и записани от стенографите по време на заседанието за обсъждането му в края на февруари тази година.

Като споменах сайта на ОС, нека и да го похваля. От въпросната 2011 година, от както имаме новоизбрани съветници, сайтът www.pernik.bg вече не информира за решенията и заседанията на местния парламент. Това става на отделен сайт - www.obs-pernik.bg Той има малко по-скромен вид от този на общината, но пък можеш да намериш всичко, което те интересува - дълги стенограми от заседания, решения, наредби.

На сайта на общината стоят документи от предишните мандати на ОС и от няколко заседания на настоящия - последните са от заседание проведено на 30 март 2012 година. Там нещата отново не се появяват в търсачките - защото са на сайт блокиран за тях.

На този етап искам само да съобщя за тази нередност, не и да разсъждавам за дълбочината на проблема. Общината е една публична институция, с избираем титуляр - кмета, която ежедневно създава информация - полезна и важна за живеещите на територията й. Укриването на информация и затрудняването на достъпа до нея е акт срещу гражданите. Живеем в 21-ви век, в ерата на интернет, в която всяка обществена информация трябва да е достъпна с няколко клика с мишката и няколко натискания по клавиатурата на компютъра. Дори това вече е възможно и с джобен телефон. Днес получаването на информация е евтино и мигновено. С цели ери по-далече е от времената, когато за да прочетеш правилника за сметосъбиране, например, е трябвало да отидеш на място в сградата на съвета и да четеш разлепените на табла нормативни документи. С появата на копирните машини, вече е било радикално удобство да получиш копие от даден документ. Днес това, което е възможно, благодарение на технологиите, е фантастика за онези времена. Недоумявам каква мотивация може да накара обществена институция с 50 милионен бюджет да връща обществото 30 години назад.

Примери-доказателства за информационното затъмнение в сайта на общината:

1. Скриване от търсачките. SEO (Search Engine Optimisation) се нарича дейност по оптимизация на сайтове за търсачките, целящо да повиши посещенията в сайта в следствие на по-лесното му намиране по ключови думи при търсене. Специалист по SEO ми показа как административно от администраторите на даден сайт се задава дали да бъде достъпен при външно търсене. Това става чрез инструктивен файл, адресиран към търсещите роботи (така се наричат програмите на търсачките, които събират данните от сайтовете). Той ми показа и този инструктивен файл за сайта на общината, намира се ето тук: http://pernik.bg/robots.txt Цитирам и дословното му съдържание към момента на откриването на проблема:

User-agent: *
Disallow: /

За сведение, думата "Disallow" в превод от английски означава "неразрешено", и без да сме програмисти стигаме до извода, че не е позволено показването за търсачки. Според същия специалист по дефиниция този файл забранява листването пред търсачките. Ако имаме такъв файл, значи нарочно сме го сложили там, тъй като по дефиниция го няма. Значи целенасочено и нарочно сайтът на общината е скрит.

Ето и четиво от самия Google:

"Нуждаете се от файла robots.txt, само ако сайтът ви има съдържание, което вие не желаете да бъде индексирано от търсачките. Ако искате търсачките да индексират всичко на сайта ви, то не се нуждаете от файла robots.txt (дори и от празен такъв)."

"Редът Disallow изброява отделните страници във вашия сайт, които искате да блокирате. Можете да посочите специфични уеб адреси (URL) или образци. Въведеното трябва да започва с дясно наклонена черта (/). За да блокирате цял сайт, използвайте само дясно наклонена черта: Disallow: /"

Това е само извадка, преводът е мой. Линк към целия инструктаж тук - https://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?hl=bg&answer=156449

Ето и една симулация на търсене, за да видим какво ни показват търсачките. Използваме Google. Първи опит - търсим самия сайт. Виждате на илюстрацията по-долу, че излиза един единствен резултат и веднага под него съобщение от Google защо сайтът го няма при търсене : "За този резултат няма налично описание поради robots.txt на сайта."

Втори опит - търсим в сайта на общината нещо конкретно, което със сигурност се повтаря вътре стотици, дори хиляди пъти. Избирам думите "Росица Янакиева". Задаването за търсене вътре в конкретен сайт става като отпред се запише "site:" и веднага домейна на сайта, при нас ето това: site:pernik.bg Росица Янакиева
Отново получаваме същото - един единствен резултат и същото техническо съобщение от Google.

2. Търсене вътре в сайта Правим симулация (преди нея аз лично реално търсих неща, които ме интересуваха и не се показваха). Използваме пак популярен израз, който със сигурност се среща много често в сайта на общината - "Росица Янакиева". След натискане с мишката на бутона "Търси" в адрес-бар-а на интернет браузъра ни се изписва следния уеб адрес (url): http://pernik.bg/?s=Росица+Янакиева - Въпреки различния адрес сайтът ни връща отново в началната страница все едно сме въвели www.pernik.bg - нито се изписва някакво съобщение за грешка, или например, че има нула намерени резултата - безкоментарно ни връща отново в началната страница.
Извод - търсачката не работи. Точно какви механизми са довели до това не ми е ясно, но ако целта е търсенето да е трудно, а не лесно, вероятно административно нарочно е направено да е така.

3. Ползваемост на сайта (Usability)
Ще покажа някои публикации в сектора "новини", от които не се разбира за какво се касаят и трудно се стига до същината. Избираме новина с име "Община Перник – ЗАПОВЕД № 741 гр. Перник, 09.05.2013 г." Какво ви говори това? - нищо. Някаква си заповед. За да стигнете до нея, за да можете да прочетете съдържанието й, трябва да направите сложни действия - цели три клика (вижте илюстрациите) - след първия клик виждате абсолютно същото, което и преди него, само че в самостоятелна страница от сайта. При втория вече ви показва друг кликаем текст, но пак нищо не е ясно. Чак накрая при кликване ви отвежда към pdf файл на следния адрес - http://pernik.bg/wp-content/uploads/2013/05/zapoved-741-.pdf Тук следват и още кликове, ако компютърът ви е настроен да ви пита за съгласие всеки път, когато се налага да бъде свален файл през интернет. Дори може да се наложи да мислите къде точно да запишете този файл (повтарям - това е неясно какъв файл - още не знаете дали ви интересува). Изключително сложно и неудобно за информация, която не знаете дали ще ви интересува.

И понеже моето усилие е продиктувано от съмнение, че сайтът нарочно затруднява търсенето в него, проверявам внимателно какво има в този така добре скрит файл и в който съм инвестирал толкова усилия, за да стигна до съдържанието му, и разсъждавам дали би имало някаква причина да бъде скрит. Оказва се че това е конкурс/търг за отдаване на общински имоти под наем - три места за поставяне на кафе автомати, два гаража, сградата на училището на село Студена (вече закрито) и терен за съоръжения на телеком оператор. Има икономически интерес. Укриването може да е в полза на евентуални предварително ясни кандидати, като се предотврати конкуренцията. Въпросният конкурс е с краен срок и на участниците им е необходимо време да се подготвят - огледи, разчети и прочие. Т.е. дори ако разберат късно за търга, може да им коства да не го спечелят.

Иначе, стопанският интерес на общината е подобен търг да се разгласи максимално широко, включително чрез съобщения до пресата, обяви в сайтове за имоти и пр., така че да има повече кандидати и наддаването за имотите да достигне по-високи цени, с приходите от които да се пълни изнемогващия бюджет на общината. Конкурсът е за помещения с обща квадратура 1215 кв.м. и обща начална тръжна месечна цена от 3363,20 лв. Повечето имоти се отдават за 5 годишен период, а един от тях за 10 годишен период. Сметката показва общ материален интерес на търга от 213 792 лева, минимум. Ако явяването на повече кандидати доведе до договаряне на цени само с 20% по-високи от началните (не си правих труда чак да проверявам колко вървят наемите в районите на адресите на тези имоти, пазарната цена може да е и още по-висока), то това биха били едни допълнителни 40 хиляди лева за бюджета на общината.

Другата заповед от скоро, за която могат да се направят аналогични разсъждения е "Заповед за търг № 681 гр. Перник, 23.04.2013 г." За щастие, тук има само два клика преди отварянето на файла. В нея се обявява търг за отдаване под наем на павилиони и сергии на различни пазари, базари и търговски улици в града - цели 115 позиции. Пак спечелилите го ще слючват пет годишни договори. Общата площ е 483,23 кв. м., а общата начална месечна цена е 5214,91 лв. Т.е. общ минимален материален интерес 312 894.60 лв за 5-те години договори. Срокът изтича утре - на 14 май 2013 година. Видно от самото съобщение позиционирани в сайта, то е прочетено над 200 пъти - много повече от съседните съобщения в раздел "Новини". Т.е. вероятно освен търсачките има и други начини за разгласяване на този търг - макар и 200 прочитания на заповедта за 115 обекта съвсем да не създава значима конкуренция.

Не ми се мисли дали прикриването на тази информация е в полза на фаворизирани кандидати, защото ако това е така, ще означава корупция. Противното е да е небрежност, което пък означава дълбока некомпетентност - да провеждаш търг в такава информационна "мъгла", вместо да разтръбиш широко? Незнам кое от двете е по-лошо.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.