iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Конфликт в Радомирския Общински съвет

Конфликт в Радомирско

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА БСП, БЗНС, КП СЪПРОТИВА И РЗС В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ – РАДОМИР

На 7 ноември 2011 г. се състоя първото заседание на новоизбрания Общински съвет, съгласно чл. 23, ал.1, ал.2 и ал.3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, на което след полагане на клетва, се проведе избор на председател на съвета.

След проведеното тайно гласуване с 12 гласа „за“, за председател бе избран нашият колега  Красимир Борисов. В следващите дни с ентусиазъм и желание започнахме своята работа по конструирането на съвета и неговите комисии, по актуализиране на правилника за работа и изграждането на един работещ орган на местното самоуправление.

Какво бе учудването ни когато в общинския съвет се получи писмо от Областния управител на Област Перник, с което бе изпратена за сведение и изпълнение негова Заповед № АК – 2/16.11.2011 г., с която се връщат като незаконосъобразни за ново обсъждане Решение № 1/ за избор на комисия по избора/ и Решение № 2 /за избор на председател/ по Протокол № 1 от редовното заседание на Общински съвет – Радомир, и при това с мотив, че вместо от трима, комисията по избора била от шест члена.

На самото учредително заседание се избра временна шестчленна комисия за избор на председател на Общинския съвет, в която бяха включени представители на всички
партии и коалиции. Направен беше един демократичен избор на комисия, за състава на която гласуваха „за“ 20 от общо 21 общински съветници. Решение №1 за избор на временната комисия по избора е счетено от Областния управител за незаконосъобразно и от там следващото Решение №2 за избор на председател на Общинския съвет също е обявено за такова. 

Председателя на Общинския съвет, който се избира измежду състава на общинските съветници няма статут на едноличен орган на местната власт. Той притежава единствено организационно –
представителни функции, осъществявани във връзка с дейността на съвета и неговите взаимоотношения с други субекти, като длъжността е изборна и се заема за определен срок, обикновено това съвпада с мандата. Въпросът за избора на председател е предоставен на преценката и е суверенно право на самия Общински съвет. 

Правото да бъде избиран за председател на Общинския съвет има всеки един от общинските съветници. Недопустимо е да се подлага на контрол от областния управител волята на общинските съветници, кой да ги представлява и ръководи. Убедени сме, че с изборите приключи и грозното и безпринципно политическо противопоставяне и разчистване на сметки и дойде време за градивна работа. 

Областният управител може съгласно закона да върне решенията за преразглеждане ако е нарушен закон, т. е. по законосъобразност или да ги оспори пред съответния административен съд.
Преценката дали да преразгледа решенията си е предоставена единствено на общинския съвет.
Считаме, че свиканата днес сесия от Областния управител на област Перник е един  незаконосъобразен акт или акт и израз на политическа воля. Ние, представителите на различни политически партии, избрани с вота на нашите съграждани се възмущаваме от грубата намеса в действията на местния парламент от страна на Областния управител - представител на държавната власт. Очевидно вместо конструктивизъм, се работи по принципа „под ботуша, всичко живо да слуша“. 

Вярваме, че толерантността, разбирателството, плурализма и демократичното мислене са съществени предизвикателства в нашия живот. Бяхме уверени, че те са част от политическия дневен ред, но действията на натиск и вмешателство ни разколебават и потъпкват правата и достойнството на всеки един от нас.

Обръщаме се към радомирската общественост и към представителите на четвъртата независима власт – свободните медии, които са в основата на демокрацията и вярваме, че волята на общинския съвет ще бъде отразена и ще бъде дадена гласност на незаконосъобразното вмешателство от страна на Областния управител на област Перник.

Изпратено чрез Пишете ни! от Милка Иванова

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.