iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Внимание! Магнитните бури са свързани с инфаркти и катастрофи

Магнитни бури

"През следващите 48 часа се очаква невисока магнитна активност, придружена от слаби магнитни бури", съобщи председателят на Научния съвет на Института за космически и слънчево-земни изследвания към БАН проф. Петър Велинов.

За момента не се очакват силни смущения в магнитното поле на Земята, тъй като по данни на американски обсерватории изригванията на Слънцето във вторник са били разположени на обратната му страна. Поради тази причина той уверява, че нашата планета няма да бъде засегната толкова силно, колкото се очакваше, и че няма причина за безпокойство. По данни на БАН в нощта на 14 срещу 15 февруари геомагнитният индекс Кр е бил със стойност 4-5 (умерена буря), като в момента той показва 1-2 (от максимални 9 бала).
Проф. Велинов обяснява, че магнитните бури са естествено природно явление, като ги сравнява със силно физическо натоварване, което се отразява добре на здравите хора, но не се понася толкова лесно от хората със специфични заболявания. Затова в дните с повишена магнитна активност не е препоръчително да се насрочват операции. Според проучвания 70% от инфарктите, хипертоничните кризи и инсултите стават именно по време на слънчеви бури.

През 50-те години на ХХ век Рейнхолд Рейтер и Карл Вернер анализират 100 хиляди автомобилни катастрофи и установяват, че има рязко увеличение на произшествията на втория ден след слънчево изригване. Проф. Велинов потвърди, че действително такива изследвания показват, че по време на силни магнитни бури се увеличава реакцията на окото, както и тази на организма, което затруднява шофьорите. При по-значителни бури се изисква по-голямо внимание. Възможно е и да се доловят нарушения в радиовръзката, предаде КРОСС.

Какво представляват магнитните бури

Геомагнитните бури са смущения в магнитното поле на Земята с продължение от няколко часа до няколко денонощия, предизвикани от високоскоростни потоци на слънчев вятър и свързаната с тях ударна вълна. В резултат на изригвания на повърхността на Слънцето в космическото пространство се изхвърля огромно количество вещество (предимно протони и електрони), което се движи със скорост 400-1000 км/с и за един-два дни достига до земната атмосфера. Прекалено силен поток може да смути магнитното поле на Земята, от което неговите харакетистики бързо и често се изменят.
Най-силното изригване в цялата история на наблюдателната астрономия е през 2003 година. Енергията, отделена при него, е достатъчна да се захрани с електричество един от най-големите градове в света за 200 милиона години.

Влияние на магнитните бури върху ежедневието и здравето на хората

Геомагнитните бури оказват влияние на много области на човешката дейност като нарушения на телекомуникациите, системите за навигация на космическите кораби, възникване на повърхностни заряди по трансформаторите и тръбопроводите и дори разрушаване на електрическите системи.
Магнитните бури също така влияят на здравето и самочувствието на хората. Те са най-опасни за страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Приблизително 70% от инфарктите, хипертоничните кризи и инсултите се случват по време на слънчеви бури. Такива магнитни смущения често са съпроводени с главоболие, мигрени, учестено сърцебиене, безсъница, лошо самочувствие, понижен жизнен тонус, промени в кръвното налягане.

На негативното въздействие от магнитните бури са подложени между 50 и 75% от населението на Земята. При тях се повишава нивото на стресови реакции по време на тези влияния. Но също така 50% от населението на планетата е способно да се адаптира и да намалява тази реакция до нула.

Тази теория има и противници, които смятат, че гравитационните смущения, свързани с изменението на разположението на Земята, Луната и планетите от Слънчевата система са значително по-малки, отколкото при ежедневни ситуации (например трусове или внезапно спиране на градския транспорт). /actualno.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.