iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Трънско - студ като на Камчатка

Студ като на полуостров Камчатка сковава Трън през последните две седмици. Сравнението не е случайно. То датира още от преди повече от 100 години. А на Камчатка обичайните температури са 20 градуса под нулата, освен ако в това дива място не реши да изригне някой вулкан.

20 градуса под нулата е паднал живакът на 1 февруари сутринта в граничното село Стрезимировци, съобщиле пре Градски вестник  местни жители. В общината няма станция за измерване на температурата, но местните редовно проверяват градусите на домашните си термометри, уточнява изданието.

В края на миналата седмица в село Докьовци термометърът ударил тазгодишния рекорд от минус 21 градуса, в Ярловци живакът паднал до минус 18, а в общинският център до минус 17.

Свикнали сме на сибирския мраз, като моржове сме, се хвалят местните.

Ниски температури продължават да сковават Трънско и тази седмица. Температурите в Знеполе продължават да бележат своеобразни рекорди за географските ни ширини.

За температури от минус 17 до минус 21 градуса, съобщаваха местните жители и през последните дни.

Официално се твърди, че в Трън, която е една от най- студените точки в страната, през 1947 година е измерен национален рекорд от минус 38,3 градуса.

Спорно е обачи дали зимата на 1947 година е била най- лютата в Знеполе.

Жителите край границата и до днес разказват една история от края на 19-и век, когато руски генерал кръстил Трън "Камчатка". Днес на името на Александър Мосолов е кръстена една от градските улици.

Руският генерал, влязъл в Трън начело на конен ескадрон, заради териториалните претенции на сърбите след Берлинския договор. През 1879 година комшиите започнали да трупат свои войски на границата. Те смятали да окупират Трън и да поставят пред свършен факт международната комисия, която трябало да премине и уточни на място браздата между България и Сърбия. Тогава княз Дондуков наредил на генерал Александър Мосолов от своята охрана, по никакъв начин да не допуска сърбите в Трън. Когато генералът влязъл в Трън, бил посрещнат с ура и бурна радост от страна на местните, а градската управа го обявила за почетен гражанин.
В знак на благодарност местните обсипали с гостоприемство руснаците. Наред с топлия прием обаче, ескадронът, изпитал на свой гръб и суровия климат в Знеполе.
Когато си тръгнали, на баира при изхода от Трън, Мосолов обърнал ескадрона с лице към града и се провикнал „Прощай болгарская Камчатка!".

 

Снимка: Крум Томов

Източник: Градски вестник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.