iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Община Радомир подписва договор за нов водопровод

Красимир Борисов - кмет на Радомир

Договор за безвъзмездна помощ за осъществяването на проект по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) предстои да подпише Община Радомир в скоро време, съобщиха от МОСВ.

По интегрирания воден проект за Радомир са предвидени рехабилитация и разширение на канализационната мрежа, както и обновяване на водопреносната инфраструктура и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води.

Договорът е по поканата за т.нар. проекти "на зелена поляна". По тази схема общините имат шанса едновременно да проектират и строят.

Освен с община Радомир договори ще бъдат подписани и с Айтос, Дряново, Чирпан, Елин Пелин, Левски, Попово и Смолян на общата стойност около 330 млн. лв.

"Сключваме договорите не от симпатия с тая или оная община, а като част от договора ни с ЕС, където поименно са описани общините, които трябва да реализират проектите", коментира министърът на околната среда Нона Караджова по повод обвиненията, че се предпочитат общини с кметове от ГЕРБ.

Тя припомни, че причината за забавянето на програмата в секторите  "Води" и „Отпадъци” е промяната в изпълнението на правилата и преминаването от конкурентен подбор на пряко договаряне. "Това дава огромно предимство за по-бързото изпълнение на проектите във ВиК сектора и отпадъците", каза Караджова.

При управлението на Джевдет Чакъров Брюксел остро критикува програмата в сектор "Води" заради финансирането на малки проекти в общини с население под 10 хил. жители, както и заради завишените цени. В края на 2010 г. председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу също акцентира, че изоставаме с екопроектите.

До края на 2010 г. България трябваше да е изградила пречиствателни станции в градовете с над 10 хил. жители, но в 70 от общо 124 агломерации няма такива

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.