iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Правителството и министрите надолу

Социологическо проучване

Негативните оценки за управлението на правителството на Бойко Борисов надвишават позитивните, сочат данните и от представително проучване на общественото мнение на Институт "Отворено общество" в началото на февруари.

Според тях всеки втори българин е засегнат от кризата.

От октомври 2009 година броят на хората, които дават негативни оценки, се е увеличил от 16 % на 41 %.

Според изпълнителния директор на "Отворено общество" Георги Стойчев спадът на доверие може да се дължи на стила на управление на ГЕРБ.

Най-много е намаляло доверието от страна на симпатизанти на Синята коалиция, за сметка на това се е увеличила подкрепата от страна на Атака.

За една година електоралната подкрепа за ГЕРБ спада от 33% на 28% , но това не води до увеличаване на подкрепата за останалите партии.

Засега ефектът се свежда до нарастване броя на заявилите, че няма да гласуват - от 37% на 42%.
58% от анкетираните определят положението в страната като "непоносимо". Това са предимно хора над 45 годишна възраст, тези с по - ниско образование, с по - ниски доходи и етнически малцинства, и главно представители на опозицията. Мнозинството анкетирани не одобряват евентуална смяна на лева с евро - 45% на 34%.

Според проучване на Алфа рисърч критиката към хаотичните действия и липсата на приоритети продължава (56%).

79% не са съгласни, че кабинетът се грижи за обикновените хора, 63% смятат, че се покровителстват близки до властта кръгове, 67% не виждат резултат от борбата с корупцията, доминира и мнението за прекалена употреба на СРС-та в нарушение на гражданските права (71%).

Симеон Дянков продължава да е най-критикуваният министър, а най-силен обрат през февруари има при МВР-шефа Цветанов, който вече е на второ място сред неуспешните министри. Благодарение на запазващите се негови поддръжници (23,2%), индексът за дейността му продължава да е положителен, но доверието в него е значително разклатено.

Росен Плевнелиев продължава да е най-одобряваният министър (37%) и с индекс на дейността си 33,3%, следван от Мирослав Найденов с индекс 14,9% и Николай Младенов 12,3%. Забележим ръст има и в оценките за Томислав Дончев, който е на четвъртото място и чийто ресор се определя като една от малкото успешни сфери в дейността на кабинета (51%).

Сред партийните лидери Ахмед Доган губи най-голям дял от доверието, след оставката на Касим Дал и изключването му от движението. От 7 на сто одобрение за Доган през декември, сега то е едва 3 на сто. Сините лидери Иван Костов и Мартин Димитров имат одобрението на 9% от избирателите.

Според данните БСП извлича политически ползи от скандалите в управлението. Подкрепата за левицата се покачва от 15.2% на 16.6%, а Сергей Станишев запазва подкрепа от 15% от избирателите.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.