iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сталински блок не спи заради чук-чук

Сталински блок не спи заради чук-чук

Жилищен блок в центъра на Перник не спи заради странни звуци. Ритмични почуквания по стените държат будни обитателите във вх. Б на бл. 63 на улица „Кракра“.
Отмереното чукане от по 3 удара, после пауза и пак отново се чувало ако не всяка вечер, то през вечер.
Натрапчивият шум започнал преди повече от два месеца, твърди Бояна Григорова.  Първо почукванията идвали на стената между кухните и спалните във входа, после същите удари започнали да се чуват на стената на спалнята, която се намира в съседство със спалнята на съседите от другия вход. Тропането се появявало вечер, обикновено около 22.30 часа. Преди няколко вечери продължило 15 минути на интервали- от 22.15 до 22.30 часа.
Озадачени сме и нямаме обяснение, разказва Бояна. Тя ходила при съседите си под тях. Там живеели трима мъже- бекяри. Единият от тях бил инженер, но и той нямал приемливо обяснение. Входните врати на блока се заключват, мазетата отдавна са разбити, не се ползват, но и не е възможно някой да влиза там, твърдят хората.
Още едно необяснимо явление държало обитателите на сградата в шах. Имаме южен прозорец, на който забелязахме разположени една до друга две окръжности. Толкова правилни- все едно са начертани с пергел. Гледката наподобява изпотено стъкло, разказва жената. После през 1-2 дни започнал да се появява пък по един кръг в ниската част на стъклото, който изчезвал на залез слънце. За разлика от почукванията, хората наблюдавали зрителната загадка само денем.

Блокът копира Москва на Сталин

Блок в Перник копира Москва на Сталин

 

Навремето блокът със номер 63 на пернишката улица „Кракра” беше една от най-представителните сгради. Достолепен, красив. Напълно издържан в най-модния за времето архитектурен стил Сталински барок, или може би по-точно Сталински ампир. Такива сгради тогава е имало само в Москва. Блокът беше може би най-голямата жилищна сграда. Ефектният му вид не можа да засенчи даже построеният в най-добрите години на социализма до него друг блок – вече гигант, наричан от перничани „Кристал”. Може и  духът на някой от някогашните обитатели на блока – все достойни хора, сред които имаше даже летец да смущава сегашните му обитатели. Във всеки случай историята може да разнищи и легендата на пернишката журналистика Краси Секиранов, чийто роден дом беше в този блок.  

Носталгия

Магазин "Ворошиловград"

Споменът за нерушимата българо-съветска дружба все още е жив, макар брадясал и жабунясал. Табела с надпис „Магазин Ворошиловград” стои на фасадата на бл. 63 на ул. „Кракра” в Перник и спомня на по-възрастните перничани времето, когато Перник беше побратимен с украинския Ворошиловград, който поне от 20 години носи по-истинското си име Луганск и пак е побратим на Перник. Навремето освен магазини с това име се говореше, че в центъра на града ще се вдигне и парк-хотел "Ворошиловград", но дойде демокрацията...

Източник: Градски вестник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.