iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Китариада става запазена културна марка на Перник

Кирил Манов и Росен Младенов

Перник обръща гръб на чалгата. Китариада ще стане запазената културна марка на града. Идеята е на местните рокаджии и на многобройните фенове на рока в града.

Миналото лято местни рок групи превърнаха в истински музикален празник концертите си пред Двореца на културата. Частна инициатива събираше на концерти младежите на крепостния хълм. Рок парче по музика на Росен Младенов и текст на Кирил Манов ( дмамата на снимката),  стана химн на фестивала "Сурва 2011"

След анкета и среща за избор на иновативно културно събитие беше решено да се възроди старата слава на Перник на рок център. Още навремето, когато Народната милиция преследваше за дълги коси и слушане на "Битълс" и само на потомъка на стара пернишка комунистическа фамилия, който сега е зам. кмет по културата в Общината, беше разрешено да играе рок даже на площада,  тогава на Малкия стадион в Перник свереха Бандераците и Стримоните.

Сега Оперативна програма "Регионално развитие" дава възможност да се получи безвъзмездна финансова помощ като подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития. По отворената мярка Община Перник ще кандидатства с проект "КИТАРИАДА - културна марка  за град Перник".

Допустимите дейности по проекта са организиране и провеждане на самото събитие , с цел обогатяване на културния живот и привлекателността на населените места и  дребномащабни инфраструктурни дейности, свързани със самото събитие. В рамките на проекта може да осигури и необходимото оборудване и обзавеждане, купуването на технически съоръжения като сцени, ограждения, озвучителна, осветителна и видео техника, мултимедия, екрани. Позволени са и разходи за осведомяване, промотиране и рекламана събитието. 

Спечелването на подобен проект би имало полза за местната общност и от чисто възпитателен характер, защото така ще се даде сцена и изява на рокаджиите и удоволствие и естетическа наслада за феновете.

В решението на съветниците изрично е упоменато, че Общината приема да осигури 5% собствен принос по проекта в размер на 25 750 лв.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.