iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сурвакарската група на село Витановци ни представи в Гърция

Сурвакарската група на село Витановци ни представи в Гърция 03_1457595711

Сурвакарската група на село Витановци се влючи в карнавалните шествия в град Козани, Гърция, като нашенци са представили не само Перник, но и страната ни на престижния фестивал, който продължава 8 дни. Те са впечатлили организаторите и гостите на проявата с атрактивните си маски и сценки, а грохота на звънците е прогонил злото от града.

Ръководител на групата е бил кметът на село Витановци Първан Симов. Той изказа специални благодарности на домакините за топлото посрещане и гостоприемство.

“По време на фиестата получихме предложения за сътрудничество и партньорство с град Козани. В карнавалните шествия се включиха само две чуждестранни групи – едната беше от град Прилеп, Македония, а другата беше нашата”, сподели Първан Симов и изказа специална благодарност на ръководството на община Перник в лицето на кмета Вяра Церовска, че са имали възможността да се включат в гръцкия карнавал.

Сурвакарската група от село Витановци е създадена през 1973 година и представя характерните за регион “Граово” зимни сурвакарски маскарадни игри и обичаи, свързани с празничния новогодишен календарен цикъл от Коледа до Водици – Богоявление.

Групата наброява около 100 участници. Всички женски персонажи включени в зимния маскараден обичай “Сурвакарска сватба” – булка, свекърва, етърви, циганска група се изпълняват от мъже.

Източник:perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.