iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Според певицата София трябва да се промени отношението на обществото към децата аутисти

Според певицата София трябва да се промени отношението на обществото към децата аутисти 04_1459865185

Кампанията за подкрепа на децата аутисти не трябва да бъде политическа и да се политизира, тя трябва да е на цялото общество и на всички нас. Защото обществото трябва да припознае тези деца, да помогне те да се интегрират в него. Това е причината, поради която се питаме защо кметът на Перник отказа в партньорство с нас да отбележим Световния ден на аутизъм и да осветим в синьо Двореца на културата – това каза днес на нарочна пресконференция в Перник певицата София Георгиева. Тя е защитник на кампанията за по-добър живот на децата аутисти и в последните години активно работи именно затова повече хора да обърнат внимание на проблемите им. „Целта на кампанията е да накара обществото да припознае различните и да ги интегрира. В този проблем няма наши и ваши събития. В този проблем трябва всички да са фокусирани как да се помогне на този хора. „Семействата на тези деца имат огромен проблем. Повечето от тези деца не могат да остават сами дори за две минути. Държавата трябва да вземе мерки и да подпомогне тези семейства. Да се изградят центрове за работа с деца аутисти. Много хора подкрепиха центъра за работа с дец-аутисти „Дъга” в столицата да се разшири. В този център децата получават безплатна терапия.

На срещата присъстваше майката на дете-аутист Албена Александрова, която не скри, че трудностите при отглеждането на такова дете са много. Нито една от услугите и посещенията при специалисти не се подпомагат от държавата . Само осем терапии при психолог за месец струват 350 лева. Именно липсата на средства спират много роди тели да не водят децата си на музикотерапия, ерготерапия, или конна езда например. Все неща, които са полезни за децата аутисти. Майката призна, че един от най големите й страхове е този, кой ще се грижи за сина й, ако с нея се случи най-лошото. От държавата няма никаква помощ, всеки сам обикаля фондации, търси някаква помощ зад да се спасява сам. И ако за този проблем не се говори, той няма да се реши сам.

Ирина Гогова – ресурсен учител от Перник сподели, че има много деца аутисти, които се нуждаят от ежедневни грижи. Тя беше категори чна, че трябва да се промени отношението и към тези деца и към техните родители. „Децата от този спектър, както и децата с увреждания са обгрижвани в различни институции до 18 годишна възраст. След това какво става с тях? „ – попита педагожкага. В ресурсния център в Перник има над 250 деца със специфични потребности. Не само аутисти. В момента регистрираните аутисти в Перник са 100, но всички са категорични, че техния брой е много по голям.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.