iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обсъдиха отчета за изпълнението на бюджета на общината за миналата година

Обсъдиха отчета за изпълнението на бюджета на общината за миналата година 04_1459854904

В Перник обсъдиха публично отчета за касовото изпълнение на бюджета на общината за миналата година. Това съобщиха от общинския пресцентър. Това са случи в присъствието предимно на служители в местната управа и съветници. Председателят на Общинския съвет Иво Савов информира, че не са постъпили писмени становища и въпроси по отчета.

Годишното касово изпълнение на бюджета в размер на 50 254 982 лв. представи кметът Вяра Церовска.
Резултатите от изпълнение на основния финансов документ за годината показват, че значителна част от планираните приходи са постъпвали съгласно разчетите, което е позволило нормалното функциониране на дейностите,
финансирани от общината.

Извършените разходи са в размер на50 213 675 лв., при планирани 59 419 700 лв. или 84,51 % от уточнения годишен план. От тях за дейностите свързани с образование са изразходени 20 613 991 лв. при заложени в годишния план 21 576 056 лв. Разходите за здравеопазване са били в размер на 1 778 858 лв. Извършените харчове за инвестиции по бюджета на общината са общо в размер на 7 876 080 лв.

При отчета стана ясно че се е запазила тенденцията за сериозен натиск върху бюджетната позиция, резултат от изпреварващия ръст на разходите над приходите, което е наложило и ограничения върху бюджетния ресурс. За осигуряването на баланс между възможности и ангажименти се прилагаха предвидените мерки, относно събираемостта на приходите, приоритизиране на разходите и ежедневен контрол за съответствието на разходите и източниците за финансиране.

Ограничението на финансовите ресурси при обезпечаване на основни публични услуги се задълбочава, резултат от фактическите структурни несъответствия между стойности и цени на предоставяните услуги, разходни отговорности и ресурси за тяхното осигуряване.

В края на отчета председателят на общинският съвет Иво Савов закри срещата като изказа своето недоволство от слабата заинтересованост към общественото обсъждане и отбеляза, че по-рано друг дебат, за кучетата, е предизвикал небивал интерес.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.