iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Еднодневните договори ще донесат допълнителни приходи на бюджета

Еднодневните договори ще донесат допълнителни приходи на бюджета 05_1432193853

Въвеждането на еднодневните трудови договори за селскостопански работници ще донесе 19.2 млн. лв. допълнителни приходи от осигуровки в НОИ, като от изкарването на този труд на светло от данъци ще влязат около 5.3 млн. лв., сочат разчетите на НАП от регламентирането на сезонния труд. вчера кабинетът прие необходимите промени в Кодекса на труда.

Новият вид договор ще може да се сключва само за прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят за професии, които не изискват специална квалификация. Работник ще може да полага труд по този вид договори не повече от 90 работни дни в годината. Между 60 000 и 100 000 души да бъдат наети по този начин от собствениците на зеленчукови и плодови градини и розови насаждения.

Улеснението за работодателите е, че няма да изпращат предварително уведомления в НАП за сключените договори, не връчват длъжностна характеристика и не издават заповеди за прекратяване на трудовия договор при изтичане на срока.
Предстои да се издаде наредба от министъра на труда за условията и реда за издаване и отчитане на тези трудови договори. За времето, през което сезонните работници са наети, те ще бъдат осигурявани за пенсия и трудова злополука, ще има и здравна осигуровка.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.