iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес започна страстната седмица

Днес започна страстната седмица 04_1428304779

Днес започва последната седмица от Великденския пост преди Възкресение Христово. Седмицата се нарича Страстна, защото е изпълнена със страданията на Господ Иисус Христос преди смъртта на кръста и Възкресението.

Всички дни от седмица носят името "светли" и символизират важни за християнството събития, като изгонването на търговците от храма, Тайната вечеря в Гетсиманската градина, предателството на Юда Искариотски, осъждането, кръстните мъки, смъртта и възкресението в неделния ден на Иисус Христос, което се е превърнало в централен момент в цялата християнска религия, даващ надежда и упование за вечния живот.

През Страстната седмица е препоръчително да се спазват строгите предписания за Великденския пост, като изключение се правят за деца, болни, бременни и възрастни хора, предаде БНР.

Това е период в християнството, когато всеки от вярващите трябва да направи своята равносметка, казва богословът и църковен историк Георги Тодоров: Страстната седмица поначало е един период на максимална духовна концентрация и на покаяние. Защото за какво ни е този пост, за какво са ни тези спомени за най-тъжните мигове в световната история преди най-славните. За да се насочим към нашите собствени недъзи. Ако ние използваме Страстната седмица по предназначение, като едно вглеждане в това, което ние вътре не сме свършили със себе си, тя ще придобие своя истински смисъл.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.